18.7.13

Vikernes ja höpöpuhe

Vihapuhetta yritetään näköjään kitkeä muuallakin Euroopassa ja onhan se tietty pahinta mitä ihminen voi maan päällä tehdä, että syyttää juutalaisia jostain, kuten vaikkapa islamin maihinnoususta Eurooppaan. Hieman himmeä on ehkä Varg Vikernesin järjenjuoksu, mutta kun äijää on kattonut haastatteluissa sekä mainiossa "Until the Light Takes Us" -dokumentissa (vuodelta 2009, löytyy mm. torrenttina netistä, suosittelen etsimään, jos norjalaisen black metal skenen touhujen ruodinta kiinnostaa, muitakin tosi mielenkiintoisia tyyppejä mukana), niin en minä ehkä ensimmäisenä antaisi julkisuuteen lausuntoa, jossa Vikernesin mainitaan suunnitelleen joukkomurhaa. Vittu, jäbä on tehnyt kaksi lasta ja on naimisissa, sekä osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun joidenkin mielestä tietysti helvetin epäilyttävillä kirjoituksillaan, mutta sitten, kun hänen vaimonsa ostaa aseita, mies pidätetään epäiltynä "joukkomurhan suunnittelusta". Öö, minkä joukkomurhan? Juutalaisten joukkomurhan? Sen toteuttaminen vaatisi hieman enemmän kuin vaimon ostamat neljä asetta.

Toki Vikernesin kirjoittamat jorinat yhden miehen black metal -bändi Burzumin kotisivuilla ehkä aiheuttavat joillekin Euroopan synkän menneisyyden tunteville vilun värinöitä ja ovat avoimen rasistisia juutalaisia kohtaan, mutta en ole varma, että niiden perusteilla voi demokraattisessa valtiossa ketään pistää linnaan, vaikka kuinka vaimo hankkisi aseita. Niin tai joo, sehän se vasta epäilyttävää on, että vaimo hankkii aseita. Mutta ehkä kyse on myös  siitä, että Vikernes ei niitä itse saisi - hänhän on jo ollut vankilassa Norjassa, aika pitkäänkin, pistettyään puukon toisen sekopää-black-metallistin päähän ja poltettuaan muutaman kirkon. Mut olihan sillä siihen oikein syykin, periaate, eli kristinuskon häätäminen maasta, joka ei ole pohjimmiltaan kristitty. Silti en itse polttaisi kirkkoja, vaikka kieltämättä aina nautiskellen luen uutisia Räsäsen viimeisimmistä tempauksista ja siitä, kuinka moni ihminen on jälleen jättänyt valtiokirkon ja sen tapauskovaisuuden, joka meitä skandinaavisissa maissa eläviä "luonnonuskonnollisia" on riivannut jo tuhannen vuotta. Pitäkää tunkkinne, jeesustelijat.

Vaikka kuinka avomielisenä olisi uskontoja kohtaan - ja onhan minullakin esimerkiksi (maallinen) muslimi tärkeänä ystävänä - niin kristinusko on jo kuolinkorinoissaan ja islaminkin olisi sopeuduttava siihen, ettei se sovi ainakaan pohjois-Eurooppalaiseen mentaliteettiin, jossa ehkä on totuttu hallitsemaan tyhmää kansaa periaatteella "koti, uskonto ja isänmaa", mutta jossa ihmiset ovat kuitenkin enemmän "perhe, vapaus ja luonto" -linjoilla. Tai mistä minä tiedän, ehkä olen vain anarkistista äärilinjaa ja siksi "ymmärrän" jopa Vikernesiä, vaikka en rotuvihaan alennukaan, koska en ymmärrä, miten sen kautta elämä paremmaksi muuttuisi. Se on aina ongelmani kaikkien "fiksujen psykopaattien" - tai miksi nyt heitä haluaa kutsuakaan - kanssa: Touhussa ei loppupeleissä ole mitään "järkeä" tai järki on perusteltu jollain omalla agendalla.

Breivik on tietysti hyvä esimerkki, koska hän on esillä myös Vikernesin kirjoituksissa. Nationalistina Vikernes tietysti pistää Breivikin ruotuun "norjalaisten ja tulevien norjalaisten lapsien äitien tappajana", mutta samaan hengenvetoon muistaa mainita todelliset viholliset, jotka ovat niitä jo Adolf-sedän aikanaan vainoamia. Ei se Eurooppa paljon parantunut siinä suuressa "puhdistuksessa", jota Hitler teki, enkä oikein usko, että mikään aate tai usko tai ismi tulee koskaan viemään meitä pidemmälle kuin olemme: Tyhmyyteen. Joukossa se nimittäin tiivistyy ja ihmiskunta on aika iso joukko.

Pentti Linkolaa on syytä kuunnella, vaikka ei haluaisi. Silti on myös mahdollista suhtautua elämään, kuten tänään Unicefin kuukausilahjoittajia etsivä tyttö: Innokkain silmin, vapaaehtoisena, hyvää varten, iloa autettavien ihmisten elämään etsien. Meissä on voimaa, jos haluamme. Kun vain katsoisimme omaa nokkaa pidemmälle, vaikka se on vaikeata, tiedän sen. Eikä kukaan katso omaa nokkaa pidemmälle, jos joutuu olosuhteisiin, joissa ei voi toimia viettiensä mukaan. Ihmiset sotivat, ovat ahneita, levittävät omaa uskoaan. En tiiä, mistä se kaikki juontaa juurensa. Miksi niin on oltava? Ei mulla ole tarvetta julistaa ja saada seuraajia.

Tehkää omat johtopäätöksenne. Eläkää oman harkintanne mukaan. Jos se toimii sinulle ja läheisillesi, niin se toimii. Eikä mulle ole suurta väliä sillä, saako Vikernes linnatuomion kirjoituksistaan vai ei, mutta toivon, että oma intuitioni ei ole väärässä ja tyyppi ei saa kohtelustaan vaan lisäpontta sille, että jotain typerää on tehtävä eikä vain kirjoitettava siitä.

Ei kommentteja: