10.1.12

Cigarettes & Alcohol

Mietin tänään oikeasti, että onkohan tuossa "poissa silmistä, poissa mielestä" -meiningissä, jota nyt viimeksi tupakan esillepanon osalta toteutettiin, sittenkin jotain perää. Että jotta olisinko minä jättänyt ostamatta sen ensimmäisen Al Capone -askin cigarilloja eli noita ah niin ihanoita filtterillisiä pikkusikareita, jos en olisi sitä mustaa askia nähnyt lähi-Siwassa joskus viime kesänä. Ja jäänyt koukkuun noihin saatanan "hyvänmakuisiin" tupakkatuotteisiin, jos niitä hyvänmakuisia on vielä keksittykään. Nythän on sitten tilanne se, että kun tänään ensimmäistä kertaa vuodenvaihteen jälkeen astelin lähi-Siwaan, niin tiukkailmeinen kaupantyttö (pakko sanoa "tyttö", kun ei kaksikymppinen ole vielä mielestäni täti, no insult intended) totesi metallinharmaa takatiski loimottaen (se, jossa ennen oli tupakkatuotteiden ihanan kirjava seinäkollaasi), että "no mitäs saisi olla?", kun mainitsin vielä muiden ostosteni lisäksi hamuavani tupakkatuotteita. No viddu, ois jääny kyllä Al Caponet ostamatta, jos ois nyt ollut se hetki harmaa kesäinen tai sitten oisin ostanut vanhasta muistista "vihreätä ällämmää" ja todennut kotipihalla, että "vittuku on pahhaa!" ja lopettanut röyhyttelyn siihen. Nyt totesin kylmän viileästi: "Al Capone"...tai no en ihan, kun piti vielä lisätä, että "siis semmonen musta pikkusikariaski, iso mielellään".

Muistan tosin myös ajat - joo, olen vanha, blaablaa - jolloin Alkossa oli palvelutiski. Täysi-ikäisyys oli saavutettu, joten kavereiden kanssa käytiin ostoksilla. Tiskille tullessa piti tietää, mitä halusi. Ei siellä muistaakseni enää mitään esitteitä alettu pläräämään. Saattoi ne myyjät toki tuoda jonkun "peruspullon", jos osasi suurinpiirtein sanoa, minkälaista alkomahoolia asiakas kaipailee. Muistelen aikojen olleen kuitenkin jo huomattavan turmiollisia. Siellä liikkeessähän taisi jo olla "näytetuotteita"! Niitä ei vaan taidettu myydä, niitä sai katsella ja sit tiskillä otettiin "kossua" ja "Egri Bikaveria" ja "nelosolutta". Tai mitä lie. Otettiin eniveis. Ja kyllä ne tupakatkin haltuun ihmiset ottaa, halusivat lainsäätäjät sitä tai ei, mutta voihan se olla, voihan, että ehkäpä jollain jää ne tupakit ostamattakin, ehkä just sillä, joka ei ois oikeastaan ostamassa, mutta melkein, jos tietäis, mitä ostaa...

No, tottakai jotkut tuosta innostuneena sitten totesi, että hei, oluetkin pitäis panna verhon taakse. Hehheh, siinäpä idea...joka tappaisi nykyisen kehityksen, jossa pienpanimotkin saattavat silloin tällöin saada myytyä jotain halvan (ja useimmiten paskan) bulkkilagerin lisäksi, kun niitä on tarjolla. Jos homma menisi tupakkamyynnin kaltaiseksi, olisi entistä vaikeampaa mennä kokeilemaan edes siinä pikkuisessa lähikaupassa jotain muuta kuin tutuksi tulleita kotimaisia merkkejä. Vähentäisikö se kaljan kulutusta? Tuskinpa. Kaljaa ihmiset kyllä lantata osaa, oli sitä kaupassa esillä tai ei. Tupakat on vähän moniselitteisempi juttu, luulen ma.

Ei kommentteja: