17.4.11

Oikeus ja velvollisuus

Suomen eduskunta seuraavalle neljävuotiskaudelle valitaan tänään. Jokainen Suomen kansalainen voi käyttää äänioikeuttaan. Äänestämisestä puhutaan myös "kansalaisvelvollisuutena", mutta pidän sitä enemmän oikeutena, koska jos ei oikeuttaan käytä, ei ole myöskään mielestäni oikeutettu valittamaan siitä, kuinka poliitikot yhteiskuntamme yhteisiä verovaroja käyttävät. Kyseessähän ei tietenkään ole velvollisuus ja tiedän itsekin ihmisiä, jotka eivät äänestä. Heitä ei kerta kaikkiaan kiinnosta, ketkä asioistamme päättävät. Toki on mahdollista aina myös kyynisesti todeta, että "ei minun äänelläni ole muutenkaan merkitystä", mutta oikeasti sillä voi ollakin, mikäli äänestystulos sattuisi riippumaan yhdestä äänestä ja se ratkaisisi kahden eri ehdokkaan välillä. Siinä vaiheessa, kun välinpitämättömiä on joka neljäs äänioikeutettu, puhutaan jo merkittävästä tekijästä. Ehkä he ovat tyytyväisiä siihen, miten maata heidän puolestaan johdetaan. Tai ehkä he jättävät äänestämättä poliittisista syistä - jotta eivät tukisi mitään puoluetta. On kuitenkin aina otettava huomioon, että myös äänestämättä jättäminen vaikuttaa äänestystulokseen ja tavallaanhan silloin antaa tukensa jokaiselle puolueelle, joita ihmiset äänestävät.

Itse olen äänestänyt aina siitä lähtien, kun sain äänioikeuden. En koe sitä omalta osaltani pakottavaksi velvollisuudeksi. Omatunto kuitenkin velvoittaa minua äänestämään sen mukaan, millaisia arvoja ja asioita kannatan tai vastustan. Tänä vuonna hain osviittaa Helsingin sanomien vaalikoneesta ja päädyin äänestämään Vihreän liiton Kainuussa asuvaa miespuolista edustajaa, jolle netistä lukemani perusteella on tärkeintä käyttää poliittista valtaa luonnonsuojeluun. En muista vaalikoneen ottaneen paljonkaan kantaa siihen, joten ilmeisesti muut arvomme / monivalintakysymyksien vastauksemme kohtasivat. Itse en koe olevani luonnonsuojelija, vaikka vastustankin luonnon riistoa - johon kuuluu niin ihmisistä, eläimistä kuin ympäristöstä huolehtiminen. Menneissä vaaleissa olen aina päätynyt äänestämään vihreitä tai vasureita, jonka lisäksi periaatteenani on jostain syystä ollut lisäksi äänestää naista. Nyt päädyin ehdokkaaseen, jonka kanssa vaalikoneeseen syötetyt vastaukset olivat ehdottomasti lähimpänä toisiaan. Muut ehdokkaat top3:ssa olivat sitten naisia - vihreä ja vasemmistoliittolainen. Huonoiten mätsäsi - ei yhtään yllättäen - perussuomalaisten, keskustalaisten ja kokoomuslaisten ehdokkaiden kanssa.

Niin se vaan menee, että vaikka koen olevani epäpoliittinen, olen silti myös omalta osaltani vaikuttamassa siihen, minkälaista politiikkaa Suomessa tehdään - vaikka sitten vain yhdellä äänellä. Vihreä liitto on ainoa puolue, jonka ohjelmissa ei keskitytä pelkästään ihmisiin tai taloudellisiin tekijöihin, ja koska haluan, että lapsillenikin jäisi tulevaisuudessa raiskaamatonta luontoa elinympäristöönsä, on luonnonsuojelijan äänestäminen itse asiassa ainoa järkevä valinta - oikeuteni ja velvollisuuteni.

Ei kommentteja: