Heräsin tänä aamuna kaiketi siihen, että vaimoni nousi sängyssä istumaan aikeenaan vaihtaa pienokaisellemme vaipan. Katsoin kelloa, se näytti 6.22. Olen nörtti, joten unenpöpperössäkin assosioin kellonajan DOS 6.22 käyttöjärjestelmäversioon, joka taisi jäädä viimeiseksi DOSsiksi. Oi niitä aikoja, kun räpellettiin kaikki toiminnot kirjoittamalla - ei ollu hiiriä eikä graafisia ikkunoita ja kansioita.
Siitä sitten tuli mieleen, että onkohan kukaan vääntänyt tuosta aiheesta tällaista: DOS = Dad Operating System. Kokeillaanpa:
DOS (Dad Operating System) on suunniteltu helpottamaan miehen, tarkemmin sanottuna isän, hallintaa.
DOS (Dad Operating System) toimii lyhyillä yksinkertaisilla käskyillä, kuten ”Imuroi”, ”Tee ruokaa” tai ”Vaihda vaippa”. Käskyihin on mahdollista liittää kytkimiä, joilla saadaan lisätoimintoja. Esimerkiksi Imuroi-käskyyn voidaan liittää imuroinnin sijainti ja laatu.
Esim1. Oikean muotoinen käsky: ”Imuroi /talo /huolellisesti”
Mikäli DOS (Dad Operating System) ei tunnista käskyä, se antaa virheilmoituksen, jotka tottumattomalle käyttäjälle eivät yleensä kerro mitään virheen syystä. Virheilmoitukset on ohjelmoitu käyttöjärjestelmään ja niistä löytyy lista ohjekirjasta, jota ei ole saatavilla mistään.
Esim2. Käsky ”Täällä on ihan törkyistä, pitäis imuroida!” voi antaa virheilmoituksen ”Perkele”.
Yleensä virheilmoitukset johtuvat siis epätarkoista, vihjailevista tai ehtoluontoisista käskyistä, joihin on eksynyt eteen ehtosanoja kuten ”voisitko”, ”kehtaisitko”, ”viitsisitkö” jne. DOS (Dad Operating System) toimii parhaiten suorilla komennoilla.
Käskyn käyttömahdollisuuden voi tarkistaa komennolla ”Etkö sä osaa?”. Käskyluettelon saa kuuluville komennolla ”No mitä sä osaat?” DOS (Dad Operating System) on sen verran yksinkertainen, että joudut olemaan tarkkana, kun määrittelet määriä tms. tulkinnanvaraista.
Esim3. Väärin on esimerkiksi komento ”Antaisitko pastaa”, koska DOS (Dad Operating System) tulkitsee sen sattumanvaraisesti omalla tavallaan ja voi joko jättää antamatta pastaa, koska lauseessa on ehtoluontoinen käsky, tarjota sitä eri henkilölle kuin komennon antaja tai antaa pastaa arvaamattoman määrän, koska sitäkään ei määritelty. Oikein on komentaa ”Anna minulle pastaa /kauhallinen”.
DOS (Dad Operating System) on huomattavasti vähemmän altis virheille kuin kehittyneemmät graafiset käyttöjärjestelmät. Odottamattomia kaatumisia tulee harvoin ja silloinkin käyttöjärjestelmää on kuormitettu liikaa esimerkiksi monimutkaisilla ihmissuhdepeleillä tai leikeillä.
DOS (Dad Operating System) käyttää ainoastaan mustaa pohjaväriä, joten siitä ei ole silmillekään ylettömästi rasitetta.
DOS (Dad Operating System) sisältää myös vaarallisia käskyjä, joita ei suositella käyttävän muu kuin DOS (Dad Operating System) -järjestelmänvalvoja. Näitä käskyjä ovat esimerkiksi ”Etkö sä ymmärrä?” ja ”Unoha koko juttu!” Yleensä DOS (Dad Operating System) antaa näissä tapauksissa erilaisia herjoja ja lakkaa toimimasta. Tällöin käynnistä järjestelmä uudestaan mm. halaamalla, suukottamalla tai tarjoamalla muita mukavia aktiviteetteja.
2 kommenttia:
Yhtä hyvin se vois olla vaikka Dude Operating System. =)
Hahaa!!! Jarkko: Sun kannattaa ryhtyä stay-up-koomikoksi. Paskat meinas tulla housuun kun luin DOS- juttuasi, nauratti sen verran. Mitähän DOS(Meikäläisen kohdalla) tekisi käskyn kuuluessa: "Format:C/välimuisti/"? Ehkä menisin baariin ja vetäisin pään täyteen...
Lähetä kommentti