21.9.25

J-iskän makaronilaatikko

Tyttäreni Vilmiina "tilasi" minulta aikoinaan reseptin "iskän makaronilaatikkoon", mutta en ole saanut aikaiseksi tehdä. Tässä se kuitenkin tulee. Ajattelin joka tapauksessa olla taas tänä viikonloppuna yhteydessä Vilmiinaan, joka nykyisin opiskelee Joensuussa logopediaa, joten kaikki muistutukset kotipuolesta lienevät mieleen. 


Makaronilaatikon pohjana on peruskastikkeeni, jota muuntelen sen mukaan, mitä mausteita käytän, mutta pohja on lähes aina samanlainen. Tämä on siis sitä "samaa paskaa", jota Kurun mukaan aina teen, paitsi että kastikevalinnalla ja maustamisella siitä saa myös helposti erimakuista. Makaronilaatikossa tätä voisi ja olen muistaakseni versioinutkin myös tomaattipyreellä, jolloin makaronilaatikko on huomattavasti tomaattisempi, tässä kuitenkin perusversio. Samoin käytin aiemmin lähes aina kookoskermaa tai kookosmaitoa, kunnes kolesteroliarvojen kohottua päädyin sellaiseen kasviskermavaihtoehtoon, jossa ei kookosta ole.


Jarkon makaronilaatikon tekoon kuluu aikaa 45-50 minuuttia ja valmistumiseen uunissa vielä 50 minuuttia lisää, joten tämä ei ole nälkäisen tai hätäisen hommaa. Teenkin tätä yleensä vain viikonloppuisin hitaan aamun ja pitkähkön aamiaspöydässä istumisen jälkeen. Jos ruoan valmistumisen tähtää esimerkiksi klo 13:een, kannattaa siis aloittaa aivan viimeistään 11:30.


Porkkanat: Kuori neljä isoa tai max 8 pienempää porkkanaa ja pilko ne siivuiksi. 



Muut kasvikset: Minä käytän paprikaa ja miniluumutomaatteja, sopivassa määrin. Siivua ne pieniksi. Itse jätän aina tomaateista kannat pois, vaikka olisivat minitomaattejakin :D



Makaroni: Keitä runsaassa vedessä esimerkiksi Torino-täysjyvämakaronia pussillinen. Veteen panen kaksi reilua teelusikallista pansuolaa.


Paistinpannun nostan tässä vaiheessa levylle ja lorautan siihen reilusti oliiviöljyä.


Härkis: Käytän ruoanlaitossa nykyään pelkästään härkistä pääasiallisena proteiininlähteenä (poikkeuksena munakas) ja parasta on pitkään säilyvä härkäpapusuikale, joka myydään tiiviissä paketissa esimerkiksi umamin tai valkosipulin makuisena, jälkimmäistä käytän useimmiten.



Maustaminen: Maustan riittävästi ja näkyvästi sekä maistuvasti, mutta en käytä kovin tulisia mausteita perheen maun mukaan. Eli lisään sitten kyllä itse ruokaan srirachaa tai muuta, mutta en esimerkiksi chiliä ruoanlaittovaiheessa.

Perusmausteitani ovat valkosipulijauhe, mustapippuri (tai curry, jos tekisin tästä basmati- tai jasmiiniriisin kanssa tarjoiltavaa ruokaa), paprikajauhe ja yrtit, joista yleensä aina rakuunaa sekä tässä tapauksessa myös pizzamaustesekoituspussin sisältöä, mitä siellä nyt kaikkea onkaan :) 

Pansuolaa lisään yleensä tässä vaiheessa myös paistettavaan härkikseen, mutta makaronilaatikon tapauksessa suolan voi jättää myös väliin, koska käytetään reilusti juustoa, joka on suolaista. Sinänsä kastike on tässä vaiheessa täysin vegaanista, vaikka en vegaani olekaan, mutta peruskastiketta voi siis tarjoilla myös vegaanille.


Lisää hetken härkistä mausteineen paistettuasi muut pilkotut kasvikset ja sekoittele hetken aikaa. Lisää sitten kasvipohjainen ruoka fraiche tai mitä nyt tykkäät käyttääkin. Itse tosiaan käytin yleensä aina kookoskermaa tai -maitoa, kunnes terkkari totesi, että kolesterolin takia kannattaisi suosia muita kasvispohjaisia kermatuotteita, joten tällä on menty (vaikka kaapissa on yhä ainakin kookosmaitoa) - tuosta saa myös valkosipuliversiota, tosin purkki on pienempi.



Lisättyäni ja sekoitettuani kasviskerman, lisään myös vettä. Jos tämä olisi normikastikkeeni, lisäisin ehkä vain desin, mutta koska tämä tulee uuniruokaan/laatikkoon, lisään vettä noin neljä desiä, käytän yleensä kasviskermapurkkia, jota käyttäen siis pari purkillista lisänestettä kastikkeeseen, joka saakin näyttää vielä keitolta :)



Tässä vaiheessa, kun "keitto" kiehuu, voi levyn panna ykköselle ja kannen päälle. Tässä vaiheessa makaronivesikin yleensä kiehuu ja annetaan kiehua ohjeen mukaiset 10 minuuttia, lopuksi sitten välikön avulla kiehutusveden kaato pois.



J-iskän makaronilaatikko ei ole vegaaninen ja siitä pitävät huolen juustot. Tärkein juustotuote on Koskenlaskija, joka toimii laatikon sisälmysten sitojana ja maustajana.



Pilko Koskenlaskija ensin ohuiksi siivuiksi, sitten siitä vielä pienemmiksi paloiksi.



Normaalisti käyttäisin juustoraasteena lähikaupasta löytyvää pizzajuustoraastetta 150g, mutta koska sitä ei jääkaapissa ollut, tehdään juustoraaste perusjuustostamme eli Oltermanni kevyempi 17%, jota raastetaan sen mukaan, miten paljon sitä haluaa :)


Juustoraasteen lisäksi kuorrute koostuu kahdesta tärkeästä komponentista eli auringonkukansiemenistä ja ketsupista. 


Kaapista kaivetaan tässä vaiheessa uunikulho, johon makaronilaatikon on sovittava; Kukkuralleen sitä ei kannata täyttää, koska tulee helposti uunissa yli. Uunikulhona käytän lasista versiota, johon ensin reunoille ja pohjalle riittävästi oliiviöljyä. 


Sitten aloitetaan kulhon täyttäminen kerros kerrallaan: Makaronia, kastiketta, koskenlaskijaa & toista tämä.


Kulho alkaa täyttyä, mutta tällä reseptillä ja käyttämälläni kulholla tilaa on vielä, kun kaikki makaroni, kastike ja koskenlaskijat on aseteltu kerroksittain. Kastikkeen kosteus takaa sen, että sisältö ei ole liian tiivistä ja kuivaa uunitusta ajatellen.


Tässä vaiheessa otetaan ketsuppia ja pursutetaan sitä reilusti ympäri kulhoa. Päälle ripotellaan yhtä reilusti auringonkukansiemeniä.


Auringonkukan siemenien päälle ripotellaan juustoraaste ja annos on valmis uuniin. Uunin lämpö 200 astetta ja ajaksi 50 minuuttia. 


Ruoka on valmis syötäväksi, kun kello soi, mutta tämä on hyvää myös hetken seisomisen jälkeen, joten sopii hyvin myös tilanteisiin, jossa syöjiä joutuu hetken odottelemaan :)




Ei kommentteja: