17.12.22

"Suosikkikappaleesi vuonna 2022"

 Mitä helvettiä, joko se vuosi taas vilahti? Spotify listasi vuoden (joulukuusta 2021 marraskuun loppuun 2022) kuunnelluimmat ja tässäpä teille TOP20 ja risat analyysien kera. Vuoden kuunnelluin bändi oli Josén Pimeä Puoli ja se kyllä näkyy listallakin. 


Rushin suosituimman levyn, Moving Picturesin, 40-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistussa versiossa on mukana kokonainen, julkaisematon konserttitaltiointi Torontosta 25.3.1981. Keikalla taltioitu "Vital Signs" alkoi soida tiuhaan tahtiin viime keväänä. Biisi kuulosti sairaan kovalta vedolta ja aivan kuin uudelta biisiltä. Taltioinnistakin on siis se 41 vuotta, mutta hyvältä kuulostaa, soittimet erottaa komeasti (varmaan joku soundboard-nauhoitus) ja Geddy kuulostaa hyvältä. Taustalla heti biisin alusta lähtien aaltoileva syntikka, joka kuulostaa perkeleen hyvältä. Kahden minuutin jälkeen Niilo-setäkin pääsee vauhtiin ja Rush rokkaa. Alexin kitara kuuluu jännästi, mutta ihan hyvin, sen sijaan Geddyn basso on aivan maaginen ja syntikkaosiot palaavat taas hetken rokkailun jälkeen kehiin. Tunnelmallinen ja kaunis kappale. Jos Rush-fanitukseni alkoi vuoden 1991 paikkeilla Subdivisionsin live-vedolla (Birmingham 1988), niin sanottakoon, että tästäkin se olisi yhtä lailla voinut alkaa, niin rautaa tämä on: https://youtu.be/N6JHG3OtFKY


Jo "Mustana"-kappaleella sävähdyttänyt Josén Pimeä Puoli iski tänä vuonna ja lujaa. Jazzia ja poppia ja varmaan muutakin yhdistävä bändi on keulamies José Mäenpään johdolla tehnyt niin tarttuvia ralleja, että mä oon kerta kaikkiaan myyty. Ehdottomasti VUODEN ARTISTI/YHTYE, jolla on myös Spotifyn top-listallani 21 eniten kuunnellun biisin joukossa 7 (!) kappaletta, top3:ssa myös sijat 2 ja 3. Tässä siis vuoden toiseksi kuunnelluin veto ja yksi parhaista, eittämättä. "MartyMcFly" svengaa kuin se kuuluisa hirvi (sanonta on peräisin Viidakkokirja-elokuvasta) ja mielen aikamatkailu nyt on tuttua kaikille ihmisille, jotka muistelevat menneitä ja ihmissuhteita, jotka olisivat voineet mennä toisin. Josén lyriikat ja laulu ovat jotain aivan mahtavaa, eikä bändin soitossa ole mitään valittamista, päin vastoin. Tässä biisissä erityisesti semmoinen hämyisen vanhan jazz-klubin fiilis, saatanan kova: https://youtu.be/yYLE22joP1E


"Joku viritelmä" ei jää paljon jälkeen edellisestä. Nyt vähän enemmän popimpaa matskua, José taas keskiössä sanoillaan, joita laulaa mukana: 

"Tää nyt on on sellainen laulu vaan
Tätä lauletaan, sitten tää unohdetaan"

Huikea laulaja, tyylikästä musisointia, rytmi ja melodia ja kaikki kolahtaa tähän poikaan: https://youtu.be/g3tCyaOagmw


Listan ensimmäinen pieni yllätys löytyy listan sijalta neljä. Erakossa featuring Negatiiviset Nuoret ja "Tää on nähty" kuulostaa joltain suomiräppärien ja Tehosekoittimen ja punk-henkisen renkutuksen välimuodolta, joka etenee "tää on nähty, tahdon pois" -huudahdusten myötä valituksesta toiseen, kunnes tulee vastaan biisin ydin-säkeistö: "Joo tää on nähty, mut oon onneks löytänyt aineen, joka vie mut pois ja purkaa paineen, oon aina turvassa, kun musiikki on soimassa". 


Sit listalla taas Josén Pimeää Puolta ja "Hui hai kukaties", joka etenee hauskojen soundien myötä kertsiin, jota on tietty pienen miehen pakko laulaa mukana: "Hui hai kukaties, täällä olen pieni mies -- ota minut mukaasi, haluun olla onnellinen".


Kuudentena listalla klassikko eli Eppujen "Älä katso". Tässä biisissä on kaikki kohdallaan, skitat soi kauniisti, kuten myös Martin ääni ja mä laulan mukana: "Älä pelkää, elämä vaan kolisee, keväisenä puronakin solisee".


The Linda Lindas on ollut kuuntelussa siitä lähtien, kun löysin jostain niiden Losissa tekemän videotallenteen Racist, Sexist Boy -kappaleesta. Kiinalais-amerikkalaisten tyttöjen bändi on ollut seurannassa siitä lähtien ja vaikka moni biisi onkin ehkä vähän naivistista punkpoppia, niin kyllähän mä näitä silti ilokseni kuuntelen. "Growing Up" kertoo vähemmän yllättäen kasvamisesta ja sitähän tässä harrastan yhä minäkin, ei se lopu siihen, että "tulee aikuiseksi".


Niinan luona kuulin useamman biisin Ultra Brata ja tämä biisi jäi soimaan mieleen, etsin sitä UB-biisien joukosta pitkään ja kuuntelin sitten samalla muita klassikoita kuten Ken-Saro Wiwaa, kunnes tämä tuli vastaan. Tästä tuli mieleen monet kohtaamiset ja pysähtynyt, mutta hyvä tunnelma, ystävät ja rakastetut.


TOP-kymppiin mahtui vielä yksi Josén Pimeän Puolen kappale eli "*** Hotelli", josta tuli vähän niinkuin viittaus Niinan "resorttiin", vaikka se onkin viiden tähden paikka.


TOP-kympin täydentää toinen yllätys itselleni, koska en tiiä, miten mä tätä Svartsotia näin paljon olen kuunnellut, mutta myönnettäköön, että jossain vaiheessa vuotta tuli aika armoton folk-metallin kuuntelupiikki ja selailin erilaisia folkkis-soittolistoja. Tämä siis tanskalaista folkkista ja hassusti biisin nimestä tulee mieleen Villeman vaikka se onkin "Villemand". Biisissä Villemand laulaa kaiketi morsiamelleen, mutta koska en ole tanskan taitaja ja googleenkaan ei voi luottaa, niin en mene vannomaan mitä biisissä oikeasti tapahtuu :D Jotain peliä siinä ehkä kuitenkin pelataan ja sit lopussa neito hukkuu, oisko tää taas tämmönen murhaballadi. 


Yhdentenätoista on Jethro Tullin myöhempien aikojen levyltä bongaamani helmi, vaikka oli siellä muitakin hyviä biisejä, mutta tää "The Zealot Gene" pohtii kansankiihottamista, vastakkainasettelua ja mustavalkoisuutta nykyajassa, jossa populistinen ajattelu ja toiminta elävät ja voivat hyvin, ikävä kyllä. 75-vuotias Ian Anderson vetää hyvin niin laulua kuin huilua, joten ei voi valittaa, Jethro Tull on yhä voimissaan.


Aili Järvelän vokalisoinnit ja Sointi Jazz Orchestran soitto ovat tänä vuonna kolahtaneet. Tämä "Unituuli tuivertaa" ei ehkä ihan niin kovaa "Keväthuuto", mutta silti, onhan tämä nyt ihan priimaa, kaunista laulua ja upeata soittoa.


José sanoo tässä vaiheessa, että ei tässä vielä kaikki! Sijalla 13 on viimeisin biisi bändiltä, joka nousi listalle eli "Mitä tapahtui?" josta tuli ajankohtainen kappale, kun kävimme Niinan kanssa kriisinpoikasenkin synnyttänyttä keskustelua monisuhteisuudesta käytyäni viestinvaihtoa yhden naisen kanssa. Hetken järkytyksen jälkeen saatoin kysyä, kuten José tässä, että mitä tapahtui, tapahtuiko mitään, onko tässä jotain vai onko tässä mitään enää. Mut kun asiat selvitettiin, niin kaikki oli hyvin. 


Svartsot on myös hyvin edustettuna listallani eli neljäntenätoista jo toinen bändin veisu eli "Drømte Mig En Drøm", joka on vanha tanskalainen kansanlaulu tai sen versiointi, perustuen pohjoismaiden vanhimpaan tunnettuun sekulaariin lauluun noin 1300-luvulta. Biisiä on versioitu lukemattomia kertoja ja siinä kertoja näkee unta rikkauksista, joita viikingit kaukomailta hakivat. 


Sijalla 15 pääsevät sitten Suomen omat folk-metal-hirmut eli Moonsorrow ääneen. "Kylän päässä" on uhkaavankuuloista ja jyrän lailla etenevää synkkää jynkytystä, jossa on kuitenkin myös hauskoja elementtejä kuten munniharppu. Murisevia vokaaleja, joissa kerrotaan vanhaa tarinaa ja päälle soitellaan melodisia kosketinmattoja, toimii!


Lisää Ailia ja Sointi Jazz Orchestraa kuullaan seuraavaksi kappaleessa "Kanssasi matkaa jaan". Miksihän tätä kutsuisi, hempeilyjazziksi?


Josén poppoo jatkaa rauhallisesti svengaavalla "Tajunnanvirtaa"-laululla.


Aina välillä harhailen musapoluilla jonnekin kauemmas, kuten Etelä-Amerikkaan tai Karibialle. Guadeloupe on saariryhmä, joka kuuluu yhä Ranskalle, vaikka itsenäisyystaisteluiltakaan ei ole vältytty. Karibian eri musiikkityylejä yhdistellen bändi alkoi tehdä musaa, jota alettiin lopulta kutsua omaksi zouk-musiikkityylikseen, jonka pioneeri oli Kassav´ jonka biisi "Rétè" tuli jossain vastaan ja varsinkin live-veto sai hymyn huulille ja ruumiin hytkymään. Biisi on käsittääkseni rakkauslaulu tai ainakaan kovin paljon vikaan ei mene, jos noin väitän :D


Äärilaidasta toiseen eli seuraavaksi Mustan Kuun Lapset ja vanhan Suruntuoja-lätyn 20-vuotisjuhlan kunniaksi uudelleenjulkaisu, jolta "Toisten laskettua seppeleet" soi ilmeisen kiitettävästi. Hidasta, synkkää jynkytystä ja vähän nopeampaa murinalaululla marinoitua ja kitaramelodioilla koristeltua dödö-metallia.


Lisää dödöä kainaloon tarjoilee TOP20:n täydentävä Death, jolta "Crystal Mountain" tarttui metelisoittolistalle ja näköjään sitäkin tuli kiitettävästi kuunneltua. Biisi etenee varsin rytmikkäissä tunnelmissa heti alusta alkaen ja pohtii kristillisen kirkon valheiden vuorta ja sen pahuutta.


En jaksa käydä koko (TOP101-)listaa läpi, mutta todettakoon, että niukasti TOP20:n ulkopuolelle lirvahtaa viimeinen Josén listalle päässyt biisi "Mies, nainen & rakkaus", jonka svingi ja svengi etenee vastustamattomasti. Perään tulee se Ailin ja Sointi Jazz Orchestran "Keväthuuto", josta jo aiemmin mainitsinkin (ehkä vuoden päräyttävin laulusuoritus!) sekä Anthraxin klassikko "Indians", jota piti kuunnella muiden Anthrax-veisujen kanssa valmistautuessani lokakuiseen Anhtraxin keikkamatkaan, joka sitten peruuntui logististen ongelmien vuoksi. Kaikenlaista muutakin hyvää musaa on tullut kuunneltua, mut en jaksa kirjoittaa nyt enempää. 


Kuunnelkaa musaa, antakaa sen rytmien ja sävelten, melodioiden ja lyriikoiden, laulun ja soitinten äänimaailmojen koskettaa ja säväyttää, sytyttää. Musiikki on elämää.

13.11.22

Isäni, sanoin

Sain eilen ajatuksen tehdä isänpäivälounaalla lausuttavaksi värssyn tai runon, mutta sen sijaan, että olisi syntynyt lauseita ja virkkeitä, syntyikin vaan listaus. Tämä on siis enemmänkin "elämänluettelo", otsikolla:


Isäni, sanoin

1. osa

Aleksanteri ja Pauliina
Santeri ja Eeva
Lauri ja Helmi
Isäni, Pertti Johannes
Pirjo Marketta
Pirjo Eeva Anneli
Jarkko Markus
Kirsi Marianne
Miro Gabriel Joonatan
Vilmiina Eeva Elbereth
Kuru Niila Eliel
Peppi Ilona
Aarni Aatos Olaver
Elviira Hertta Pioni
Hilma Rauha Metsätähti


2. osa

Poika
Lapsenlapsi
Kaveri
Poikaystävä
Miesystävä
Mies
Aviomies
Isä
Iskä
Pertsa
Eenokki
Bertil
DaddyCool

Futaaja
Surffaaja
Squashaaja
Skimbaaja
Tenniksen pelaaja
Boccian harrastaja

Lottovoittaja
Arpajaiskonkari
Postilainen
Työtoveri
Ystävä
Järjestötyöläinen
Reissutyöläinen
Eläkeläisaktiivi
Ukki
Omaishoitaja


3. osa

Vuolijoki, Vuottolahti
Leinola
Metsäpiha
Kajaani, keskusta
Kauppakatu
Stadi, Kannelmäki
Hanuripolku
Kajaani, Variskangas
Rastaantie
Riekonpolku

4. osa

Heimari
Raimo
Työ- ja järjestökaverit
Veli-Jorkke
Penkkiurheilu: Pesäpallo, formulat, tennis, lätkä, mäkihyppy, hiihto, jalkapallo...
Liverpool FC, You'll Never Walk Alone
Beatles, While my guitar gently weeps
Lukeminen
Oikeudenmukaisuus
Rehtiys
Ristikot
Mökkeily
Puhdetyöt
Makkara
Lapsenlapsista huolehtiminen
Vaimosta huolehtiminen
Eläminen

13.7.22

Uskontunnustukseni: Come On You Spurs!


Olen kannattanut Tottenhamia kolmisenkymmentä vuotta. Joidenkin mielestä futisjengien kannattamisesta on tullut uusi uskonto, monen perinteisemmän hihhuloinnin rinnalle. Mitä uskonto sitten tarkoittaa? Merkityksiähän sille on monia, mutta jos lähdetään etsimään edes vähän samankaltaista määrittelyä, niin ranskalaisen sosiologin ja antropologin Émile Durkheimin mukaan uskonto on ilmiö, jonka tarkoitus on tuottaa ja ylläpitää kokemusta yhteisön ainutlaatuisuudesta ja sen jäsenten yhteenkuuluvuudesta. Tuollaisena näen myös futiskannattajakulttuurin. Yhteisö, futisfanit, pitää omiensa eli futisjoukkueen puolta niin myötä- kuin vastamäessä. Jalkapalloseura on enemmän kuin vain 11 pelaajaa kentällä käsittäen kaikki seuraan kuuluvat pelaajat, managerin, valmennusportaan, omistajat, kotistadionin ja historian. Oman seuran fanittaminen on sellaista, että se yhdistää erilaisia ihmisiä, joilla ei muuten olisi välttämättä mitään yhteistä. Oma joukkue on ainoa oikea ja sitä kannatetaan henkeen ja vereen, niin voiton kuin tappion hetkellä. Omaa seuraa ei vaihdeta, vaikka se tippuisi ö-divariin tai joukkue pelaisi vitun huonosti. Oma seura on se, johon tunnet yhteenkuuluvuutta, olipa se missä tahansa maailmassa. Nurkkakuntaisuus toki korostuu alueittain, mutta futisfani voi olla kokonaan eri kulttuurista ja tietää silti, että Spursin kovimmat viholliset tulevat samoilta hoodeilta Pohjois-Lontoosta (Arsenal) ja lisäksi Länsi-Lontoosta (Chelsea). Joidenkin puristien mielestä pitäisi fanittaa lähtökohtaisesti oman alueen/kaupungin jengiä, mutta se on vähän sama kuin sanoisi, että pitäisi fanittaa vain oman alueen/kaupungin bändejä. Ei fanitus katso paikkaa tai aikaa, se on vain palavaa intoa ja kiinnostusta.



Aina kannattaminen ei näyttäydy positiivisessa valossa. Pahimmat huligaanit ovat kuin kiihkouskovaisia fundamentalisteja, jotka sekoittavat rakkauden vihaan ja kohdistavat sen kaikkia muita kannattajia kohtaan, jotka ovat vihollisia. Suurin osa futisfaneista kuitenkin rakastaa enemmän kuin vihaa, ja "vihakin" on meille vain kilvoittelua tai korkeintaan väheksyntää ja voimakkaimmillaan lievää inhoa pahimpia vastustajia kohtaan. "Me vastaan te" voi joskus olla kiivaskin tunne, mutta ei se silti ole elämän ja kuoleman kysymys; Se on "vain" peliä eli leikkiä eli tärkein - tai ainakin hauskin - asia, mitä ihminen voi elämässään tehdä.


Perinteisten uskontojen julkituonti on lisääntynyt viime vuosina jalkapallossa, kun pelaajatähdet ovat alkaneet tuoda esiin omaa uskontoaan. Muslimit ovat tässä yhteydessä selkein esimerkki, koska osa islaminuskoisista pelaajista on ottanut tavaksi kumartua kentän pintaan kiittämään jumalaa maalin tehtyään, kuuluisimpana esimerkkinä Liverpoolin Mo Salah. Kristityt pelaajat taasen saattavat tehdä kentälle tullessaan ristinmerkkejä tai maalin tehtyään nostaa kädet/etusormet kohti taivasta ja kiittää jumalaa. Näitä pelaajia löytyy myös Tottenhamista, kuten Pierre-Emile Hojbjerg ja Lucas Moura. Itseäni tuollainen julkiuskovaisuus ei sinänsä haittaa, mutta välillä kyllä panee mietityttämään, että hyväksyttäisiinkö "uskonnon harjoittamisen vapauden" nimissä vaikkapa keskisormien näyttäminen kohti taivasta, jos vituttaa, kun jumala ei antanutkaan, otti vaan - tai entäs jos olet ateisti ja haluat vaan vittuilla uskovaisille ja heidän tavoilleen matkimalla heidän tapojaan. Miksei futiskentille sopisi sitten vaikka shamanistinen rituaalitanssi tai vähän pedonmerkkien heiluttelua, kun verkot on saatu tötterölle. Arvostan pelaajia, jotka ottavat futiksen futiksena, myös juhliessaan maalia. Kaikilla tuntuu olevan tarve luoda nykyään oma tunnistettava maalinjuhlintaposeeraus, mutta eikö sitä jumalan kiittämistä ja uskonnollista performanssia voisi tehdä omassa rauhassa ja juhlia maalia mieluummin yhteydessä faneihin tai pelikavereihin (joka voi tietysti olla mukana juhlivalle futisfanille myös ekstaattinen "uskonnollinen performanssi").



Millainen on sitten oma "jumalanpalvelukseni", jos sellainen futiskannattajan uskonnonharjoittamiseen kuuluu? Sehän on tietysti matsin seuraaminen ja mitä isompi, sitä isommin on sormet ja varpaat ristissä, että oma jengi voittaisi. Oikein kovan matsin aikana pitää tietysti syödä ja juoda ehtoollinen, tosin kenenkään pelaajan ruumista ja verta ei kuitenkaan nautita. Joskus tulee huudettua ja kommentoitua (vaimon kiusaksi, joka ei edes seuraa peliä) ja pahimmissa matseissa hypittyä ja ravattua ja kaatuiltua lattialle, joten aika kiihkouskovaistakin meininki pahimmillaan on - ainakin jos Spurs pääsee mestareiden liigassa pitkälle tai voittaa Arsenalin. "Mekkani" eli pyhiinvaelluskohde, johon jokaisen Spurs-fanin on elämänsä aikana vaellettava, löytyy osoitteesta 782 High Rd, London N17 0BX, Iso-Britannia ja on nimeltään "Tottenham Hotspur Stadium". Häpeäkseni en ole siellä käynyt vaan osallistunut etämessuihin television ja internetin välityksellä, mutta vielä joku päivä, ennen kuolemaa, siellä olisi tarkoitus käydä.


Tottenhamista ja perinteisistä uskonnoista puheen ollen, seurahan on perinteisesti alueelta, jossa on asunut paljon juutalaisia. Vieraskannattajien vittuilusta alkanut haukkuminen on otettu Spurs-fanien keskuudessa omaksi vahvuudeksi ja "Yid Army" (ehkä karkea suomennos voisi olla "jutskuarmeija") on Spurs-fanien ylpeästi käyttämä nimitys itsestään. Nykyisinä kaiken kieltämisen ja huomaavaisuuden aikoina jopa seura on julkisesti pyytänyt faneja olemaan käyttämättä "yids" -sanaa itsestään, koska joidenkin mielestä se on loukkaavaa tai rasistista. Spurs-fanien mielestä asia on täysin päinvastainen: Se on otettu ylpeästi omaksi nimeksi, korostaa Tottenhamin alueen juutalaista historiaa ja on vihollisen antama nimi, joka on käännetty omaksi vahvuudeksi. Onhan ystäväni Aldinkin nimennyt minut (kaikella lempeydellä) "vanhaksi juutalaiseksi", joten ylpeänä itsekin koen kuuluvani Yid Armyyn.

 

Chelsea-fanit herättivät aikoinaan paheksuntaa yrittäessään keksiä Spurs-faneista mahdollisimman ilkeitä lauluja ja osana yids-huuteluaan tekivät sihisevää ääntä simuloiden kaasukammioiden ääntä. Sitä suuremmalla syyllä Yid Army jatkaa ylpeydellä oman nimensä kantamista, kaikkia rasistipellejä vastaan. Frank Furedi kirjoitti helmikuussa 2022 Spiked-onlinen mielipidekirjoituksessa aiheesta osuvasti Spurs-fanien näkökulmasta: "Yet anyone who attends a Spurs match will know right away that the Yid chants have nothing to do with anti-Semitism. Spurs have long had a large Jewish fanbase, and fans, both Jewish and gentile, have embraced the labels ‘Yid’ and ‘Yid Army’ as an act of solidarity, defiance and collective pride. That’s what makes Spurs’ decision to drop the term so wrong. It does not target racist fans. It targets those who have proudly used ‘Yid’ as a badge of honour for decades. This attempt to deprive fans of their own tradition is bad enough. But what is really tragic about banning the word Yid is that it indirectly empowers the real anti-Semites. The decision effectively says that those who use the word Yid to express hatred towards Jewish people get to define the meaning of the word. Essentially, those who use ‘Yid’ as a form of positive self-identification lose out, and the anti-Semites win. Besides, anti-Semites do not need to use ‘Yid’ to communicate their hatred towards Jews. Their use of the word ‘Jew’ is sufficient for that."

Aamen eli COYS!

25.5.22

Elämäni biisit (ensimmäiset 30v)

Katselin Ylen Elämäni biisi -ohjelmaa ja nautin upean bändin soittamasta musiikista ja muutamista loistavista lauluesityksistä, mutta yhtä lailla tarinoista vieraiden elämän biisien taustalla. Aloin miettiä, onko minulla sellaisia biisejä (koska yhtä en pystyisi millään valitsemaan), joista voisin koota elämäni biisien tarinan. Tässä suurin piirtein ajallisesti kokemassani järjestyksessä musiikkia, joka on ollut niin iso osa elämääni, että voin puhua "elämäni biiseistä" lyhyiden saatetekstien kera. 


HUOM!Tämä ei ole mikään Jarkon Best of -kokoelma, koska mukana on artisteja, joita en välttämättä muuten edes kuuntele, sekä artisteja, joilta tykkään monesta muusta biisistä paljon enemmän tai joilta olisin voinut valita monta muuta biisiä. Eikä tämä kyllä mikään aukoton "elämäni biisit" -kokoelmakaan ole, mutta näillä mennään.


Biisit Spotifyssä (pois lukien punkit, joita ei löydy, Raptorista oli pantava live-versio, Iron Maidenin toisesta biisistä ja Rushista tarkoituksella live-versio):

https://open.spotify.com/playlist/4fvUjYd0SQAVWGlICrNOB8?si=ac9e79f0c0b9433e



Tapani Kansa: R-A-K-A-S

Rakkauden ja maalaisuuden ylistyslaulu, iskusävelmä vuodelta 1977. Varhaisimmat muistoni lapsuudesta liittyvät siihen, kun Toyota Corollan takapenkillä kuulin silloisia suosikkisävelmiä ja lauloin niitä lapsen innolla mukana. Biisissä haikaillaan naista ja "havupuiden tuoksuista" kotiseutua. Liekkö sitä haikailleet vanhempanikin ja vuonna 1982 palasimmekin Stadista metsän keskelle Kajjjaaniin. 


Iron Maiden: The Number of The Beast

Vuonna 1983 asuimme Kajaaniin paluumuutettuamme rivitalossa ja naapurissani oli perhe, jonka pojalla oli musiikkia, joka tuntui jännittävältä, jopa pelottavalta. Intron puheen jälkeen alkoi brittimetalli, jota opin myöhemmin rakastamaan, mutta en vielä tuolloin, pedon luku ja saatana olivat vielä vähän liian pelottavia pian 10-vuotiaalle Jarkolle.


AC/DC: Highway to Hell

Ensimmäisiä omia nauhoituksia sain rakkaan ystäväni Juhan kautta, jonka kanssa elämänpolkumme ristesivät jo äitiemme vatsoissa, koska he olivat ystäviä ja heistä tuli myös toistemme kummeja. Nauhoituksia tehtiin mankat vastakkain ja välillä saattoi kuulua taustalta, kun Juhan äiti tuli käskemään syömään. Ehkä otettiin sit nauhoitus uusiksi, ehkä ei. AC/DC oli Iron Maidenin ohella kans aluksi vaarallista ja jännittävää. 


Kauko Röyhkä: Lauralle

Kauko Röyhkän ensimmäisiä isoja hittejä vuodelta 1984. Olin 11-vuotias ja muistan yhä edesmenneen Helmi-mummuni kertoman, kun hän käveli mökkimme Leinolan saunalle, jossa istuin yksin saunassa ja lauloin kovaan ääneen biisin kohtaa "Onnenpoika, onnenpoika".  


Eppu Normaali: Pimeyden tango

Eput oli jo Suomirokin tärkeimpiä bändejä vuonna 1984, vaikka isoimmat hitit tulivatkin vasta seuraavan levyn myötä. Hittimittari oli tv-ohjelma, jota katsottiin tarkasti, koska se oli aikaa ennen musiikkikanavia ja kun biisi soi Hittimittarissa, oli se kova juttu. Pimeyden tangon studiossa kuvattu heiluntavideo esitteli bändin irvailemassa playback-esiintymisen kustannuksella, mutta biisistä tuli yksi nuoren Jarkon elämän biisejä.


Duran Duran: The Wild Boys

Tarja-täti eli nykyisin Lyyti, oli minun ja siskoni lapsenvahtina sekä kaupungissa että mökillä. Tarja oli minulle idoli, jota ihailin, hänen nuoren aikuisen eetostaan, individualismia ja vapautta tehdä, mitä haluaa. Hänen seurassaan opin musiikista ja tv-sarjoista, ja aloin löytää ensimmäisiä omia fanituksen kohteita. Duran Durania fanitti Tarja (joka muutti siis myöhemmin nimensä Lyytiksi, koska ei tykännyt nimestään, josta myös kasarilla häntä ikävästi kiusoiteltiin soittamalla Kake Randelinin "Tarja sinä rakas" -biisiä).


Dio: The Last In Line

Iron Maidenin ja AC/DC:n jännittävien ja vaarallisten, jopa painajaisia aiheuttavien biisien lista sai kuninkaan Diosta, jonka videossa vieraillaan helvetissä. Edelleen tulee melkein kylmät vireet, kun lempeä intro alkaa soimaan, koska tietää, että kohta lähdetään ajelulle ALAS. Kai sitä vielä tuossa vaiheessa elämää mietti, että onko konkreettinen paha ja hyvä paikka olemassa, vaikka enemmän pelotti pimeässä vaanivat vampyyrit sen jälkeen, kun kävin salaa iskän selän takana katsomassa jotain vanhaa Draculaa.


Twisted Sister: We´re Not Gonna Take It

Vanhempia vastaan oli tietysti kapinoitava edes musiikilla, sitä oli rock'n'rollin hevipääty, ja sitä tarjoili Twisted Sister tällä partyanthemillaan. Tosin mun kapina tapahtui turvallisesti kotona omassa huoneessa ja se oli sen verran mietoa, että mutsi sanoi mun murrosiän alkaneen vasta parikymppisenä.


Accept: Balls to the Wall

Juhalta nauhoitetut Acceptit (lausutaan tietysti "Assept") olivat kasarin hevin kovinta ydintä AC/DC:n ohella. Kasarin alun Son of a Bitcheistä ja Balls to The Walleista mentiin Metal Heartin myötä surumielisempiin sfääreihin. Eipä Accept koskaan mitään partyheviä ollutkaan. Ehkä nuoren miehen aggressioita sai hyvin luovittua tällaiseen saksalaiseen miehiseen kikkelinheilutusheviin.


Judas Priest: Breaking The Law

Samaa kasarin kasetilla puhki kulutettua sarjaa oli Priestin British Steel -albumi. Tällaisia biisejä kuuntelemalla pääsee jotenkin siihen lapsuuden tunnelmaan, kun hevi oli oikeasti parasta - tosin mitään muuta ei oikein silloin kuunneltukaan, ennen kuin aloin kuunnella kaiken maailman hittimix-kassuja.


Michael Jackson: Thriller

Popin kuningas oli kasarilla myyttinen hahmo ja myöhempien aikojen surullinen, sairas ritari vielä kaukana tulevaisuudessa. Vuoden 1983-1984 välisenä uudenvuoden yönä ensiesityksen Suomen televisiossa saanut video oli iso tapaus, sitä odotin enemmän kuin mitään ilotulituksia. Zombie-kauhua ja legendaariset tanssimuuvit. Kymmenvuotias Jarkko oli haltioissaan.


Eurythmics: Sweet Dreams (Are Made of This)

Oikeastaan erilaisia hittimix-kassuja voisi edustaa melkein mikä tahansa kahdeksankymmentäluvun puolivälin Smash Hits tai vastaavalta kokoelmalta (joita tuli paljon) poimittu kappale, joiden mukana opin pop-musiikin ystäväksi. Eurythmics oli syntikkapoppia synkimmästä päästä ja on kestänyt aikaa todella hienosti, edelleen yksi suosikki-pop-kappaleita miltään aikakaudelta.


John Fogerty: The Old Man Down The Road

Vuonna 1985 oli ensimmäinen todella aktiivinen musiikkivuoteni, koska kuuluimme Fazerin musiikkikerhoon ja sitä kautta sain uusia kasetteja. En tiedä, olimmeko musiikkikerhossa minun takia vai sainko vaan kasetteja, jotka eivät olleet vanhempieni mieleen? Muitakin kuin kuukauden levyjä tilattiin, kasetteina. Yksi todennäköisesti kuukauden levynä tullut oli John Fogertyn vuonna 1985 julkaistu Centerfield. En ollut kuullutkaan bändistä nimeltään CCR enkä ole mikään Fogerty-fanikaan, mutta tämän levyn ensimmäinen kappale on jäänyt tajuntaani lähtemättömästi. Se tuo oikeasti mieleen kesät mökillä (eikä vanhaa miestä tien päällä, vaikka ukkini sylissä pääsinkin välillä mökkitietä ajamaan). 


Clannad: Robin (The Hooded Man)

Kasarin rakkaimpia muistoja ovat kesät mökillä ja niihin liittyy myös kaikkien aikojen tv-sarjan eli Robin of Sherwoodin katselu ja fanitus. Jokainen jakso oli saatava nauhalle ja kun ukkosen aiheuttaman sähkökatkon takia jäi yksi lähes näkemättä, oli suru suuri. Robin Hoodin saaga siirtyi myös leikkeihin ja kirveen varresta veistettyyn miekkaan piti kirjata Albion. Sarjan mystiikka ja taistelu valtaapitäviä riistäjiä vastaan sekä Robinin ja hänen ystäviensä yhtenäisyys, rakkaus ja toveruus vaikuttavat edelleen mielessäni. Oikeudenmukaisuus, lähimmäisenrakkaus ja vapaus ovat minulle tärkeitä elämänarvoja, eikä tämän sarjan intohimoinen fanitus ainakaan vähentänyt niiden merkittävyyttä mielessäni. Sarjan musiikin (joka soi koko sarjan ajan, tilanteeseen sopivan biisin voimin, ei vain alkuteksteissä) loihti irlantilainen Clannad ("perhe"), jonka musiikista tuli minulle todella tärkeätä. Löysin myös yhden vanhan Clannadin livelevyn vanhempien levyhyllystä (irlantilaisen tutun lahja) ja olen fanittanut bändiä siitä lähtien. Clannadin musiikissa on jotain ikiaikaista voimaa, joka tunkeutuu syvälle sieluun.


Ozzy Osbourne: The Ultimate Sin

Vuoden 1986 The Ultimate Sin on edelleen ainoa Ozzy-albumi, jota olen koskaan kuunnellut, enkä Black Sabbathiltakaan tiedä kuin klassikot. Albumi oli aikanaan niin kovassa soitossa, että en voi kuunnella sitä ilman, että palaan saman tien siihen aikaan. Olin kotipoika, joka kävi yläastetta ja mietti, kuinka voisi olla oma itsensä yhteisön paineen keskellä. Tästä levystä tulee edelleen vahvoja muistikuvia, nostalginen ja hieman ahdistunut tai ehkä enemmänkin surumielinen fiilis. Luin tuohon aikaan paljon sarjakuvia ja lännensarjakuvista Tex Willer ja erityisesti Lännentie olivat suosikeitani. Aloin sympatiseerata intiaanien karua kohtaloa, kansanmurhaa, jonka taustalla kuuntelin Ozzya ja mietin, mikä on ultimaattisinta syntiä ja oppiiko ihmiskunta ikinä virheistään. Levyn teemana on sota ja se viimeinen sota, ydinsota, jota kasarilla pelonsekaisin tuntein odotettiin alkavaksi.


Mel & Kim: Respectable

1980-luvun loppupuolella olin kuitenkin vielä pop-musiikin kyllästämä nuori mies. 1986-1988 brittilistolle tunki jatkuvalla syötöllä Stock-Aitken-Waterman -tuottajatrion tuotoksia. Bananarama, Kylie Minogue ja Rick Astley ovat varmaan edelleen tunnetuimpia nimiä noista, mutta myös Applebyn siskokset Mel & Kim kuuluivat SAW-talliin. Seurasin siskosten uraa mielenkiinnolla ja suuri oli suru, kun nuoremman Melanien kerrottiin tammikuussa 1990 kuolleen maksasyövän rankkojen hoitojen jälkeen vain 23-vuotiaana. Kim jatkoi uraansa soolona ja ostin myös hänen ensimmäisen soololevynsä, jonka ensimmäistä biisiä huudatin vinyyliltä, kunnes onnistuin tuhoamaan levyn, kun tappelin paskan levysoitin-viritin-vahvistin-romuni kanssa ja koitin saada neulan pysymään vakaana. . Musiikin myötä muisto sisarusten iloisista tanssimuuveista ja hymyistä elää ikuisesti ja vaikka SAW-jumputuksista voi olla montaa mieltä, niin minulle ne toivat iloa elämään. 


Madonna: La Isla Bonita

Popin kuningattaren musiikki oli toki myös seurannassa, mutta tämä henkilöityy minulla aina rakkaaseen siskooni, jonka "True Blue" -kassua sain onneksi lainata. Siskon musakokoelmissa oli myös muun muassa Leevi & The Leavingsia, jota serkkutytön kanssa huudatettiin mökilläkin, joten siskonkaan musamaussa ei ollut koskaan valittamista :) 


Metallica: One

Yläasteen lopussa aloin poppivuosien jälkeen suuntautua myös metallimpaan. Suurin merkitys oli Metallicalla, jonka "...And Justice for All" -levy iski syvälle. Se resonoi teini-iän ahdistukseen, joka kumpusi individualismin ja vapauden kaipuusta, mutta myös ahdistuksesta, jota maailman realiteettien tajuaminen aiheutti.  


Iron Maiden: Rime of the Ancient Mariner

Iron Maiden säilyi 1980-luvun alkupuolen hevibändeistä ainoana kuvioissa koko ajan ja ikisuosikiksi kohosi tuplalive "Live After Death", jota olen kuunnellut eniten kaikista albumeista koskaan. Levyllä on monta huippuhetkeä ja muistan missä biisissä on mitäkin huudatuksia yleisön kanssa. Tämä biisi on muodostunut yhdeksi suosikeistani tarinankerronnallisena monipolvisena progeheviteoksena. Meri ei sinänsä ole minulle millään lailla läheinen asia, paremminkin päin vastoin. Meri on ehkä pelottavin kaikista maapallon "elementeistä" vai miksi sitä pitäisi kutsua; Olen maakrapu ja olen käynyt niin tasamaalla kuin vuoristossa, mutta merillä en viihdy. Biisissä on uhkaava tunnelma, välikohtaus, jossa kuuluu Samuel Taylor Coleridgen runo muinaisesta merimiehestä, laivan laitojen natinaa ja pahaenteistä naurua, samalla kun taustalla bändi soittaa rauhallista melodiaa. Jos perus-radiohitti kestää max kolme minuuttia, niin tällainen 13:n minuutin eepos lienee aika epäradiomainen, mutta minulle tämä on yksi suurimmista hiteistä koskaan.


Technotronic: Pump Up The Jam

Ehkä vuoden 1990 kovin hittibiisi, jolla kiusasin kavereitani soittamalla jostain musaohjelmasta VHS:lle nauhottamaani biisiä kerta toisensa jälkeen, kunnes jollain meni hermot ja piti pitää vähän taukoa. Ysärin alku oli konemusan vahvan nousun aikaa ja housemusiikista tuli suosikkimusaani. Kuuntelin radiosta Ocsidia ja nauhoitin videoita mistä niitä nyt sattui saamaankaan.


Adamski feat. Seal: Killer

Tai sitten vuoden 1990 kovin hittibiisi oli tämä, Adamskin tuottama house-pimputus, jollaista oli yhden instrumentaali-livelevyn verran tehnyt myös Ibizalla vuotta aiemmin. Toki iso osa biisin aikaa kestävästä viehätyksestä on Sealin äänellä. Alun perin biisi ilmestyi vain Adamskin nimellä, mutta kun Seal alkoi saada nimeä, siitä tuli yhtä lailla hänen uransa lähtölaukaus tähtiin, Sealin nimi nostettiin framille ja hän teki myös oman versionsa kappaleesta. Adamskin ura ei tämän jälkeen enää ollut nousujohteinen ja hän vajosi undergroundiin, mutta on jatkanut uraansa house-musiikin parissa.


New Order: Blue Monday

Kun tajusin myöhemmin, että New Order oli Joy Divisionin jäljiltä syntynyt yhtye, olin ihmeissäni. Bändin soundi oli varsinkin tällä jättihitillä syntikkapoppia elektronisimmasta päästä ja saanut vaikutteita New Yorkin klubiskenestä. Tutustuin tähän biisiin siis "disco-musiikin klassikkona", ennen kuin edes tiesin Joy Divisionin tarinaa. En osaa sanoa, mihin ajankohtaan tätä edes sijoittaisin, mutta Ocsidin kuunteluaikoihin kuitenkin, varmaan Ripatti soitti tämänkin ja miksipä ei olisi soittanut. Ocsidin yksi viehätys olivat kuuntelijoiden kirjeet, joissa oli toiveita perusteineen. Itsekin sain yhden kirjeeni kerran läpi ja luetuksi, toivebiisinkin soitetuksi, oi niitä aikoja. Radio oli tuolloin vielä tärkein musiikkimedia.


Public Enemy: Fight The Power

Yhteiskunnallisten asioiden ja systeemin sortotoimien, rasismin ja poliisiväkivallan nostaminen esille oli rap-musiikin suurimpia saavutuksia, vaikka pian scene vajosikin median silmissä vain seksistiseksi ja väkivaltaiseksi musiikkilajiksi, jossa gangsterit uhkailevat toisiaan, vetävät huumeita ja ammuskelevat. Public Enemy oli kuitenkin toista maata, se pysyi poliittisena äänitorvena ja ehti tehdä ehkä väkevimmän antheminsa ennen pahimpia rap-skenen ylilyöntejä. Tämä oli ehkä ensimmäinen rap-biisi, joka todella kolahti.


MC Hammer: U Can't Touch This

Jos Public Enemy teki yhteiskunnallista musaa, niin sen vastapainoksi monet tekivät viihde-räppiä. Suomessa koko Suomirap-skene oli vitsi, suurimpina niminään Raptori ja Hausmylly. Tottakai niitäkin kuuntelin :) MC Hammerin partyanthem ilmestyi myös 1990, joka on monella tapaa minulle tärkeä musiikkivuosi, koska se jakaa kasari- ja ysärimeiningit. Kesällä 1990 sain tämän kummitädiltäni Soinnulta lahjaksi, kun olin vielä 16-vuotias. Se oli elämässäni myllerryksen aikaa muutenkin, koin ensirakkauden ja löysin itsestäni tunteita, joita en tiennyt olevan olemassakaan.


De La Soul: Me Myself And I

Public Enemyn ohella rap-maailmaan totutti myös satunnaiset rap-hitit, kuten De La Soulin klassikko. Tämä oli kasvavalle nuorelle Jarkolle itsenäisyys-anthem, joka viattoman hittibiisin soundein muistutti siitä, että on ihan ookoo olla erilainen kuin muut eli ihan just sellainen, kuin haluaa.


George Michael: Something To Save

Ensirakkaus oli raastavaa ja George Michaelin vuosituhannen vaihteen levy sen soundtrack. Tästä tulee mieleen joulu 1990, kun 17v Jarkko tiesi jo, että tämä oli tässä, mutta ei halunnut silti päästää irti. Oikeasti tähän olisi pitänyt valita "Freedom! '90", joka oli levyn hitti ja houkutteli levyn pariin. Sitäpaitsi vapautta oli tarjolla, kun olisi vaan osannut nauttia siitä.


N.W.A.: Appetite for Destruction

Vaikka olin "mustaa" musaa kuunnellut kasarilla jo muutenkin ja tykkäsin soulahtavista popimman pään yhtyeistä, niin rap-musa oli vielä ottamatta haltuun. Kovemmin kuin Public Enemyn yhteiskunnallisuus, minuun iski Niggaz With Attitude, gangstarapin legenda. N.W.A.:sta kirjoitin myöhemmin lukiossa myös aineen äidinkielen tunnilla, tuolloin elettiin jo vuotta 1991. En muista huomioinko hirveästi N.W.A.:n nykymittapuulla varsin kyseenalaisia naisia objektisoivia kappaleita vai keskityinkö lähinnä yhteiskunnallisen liikehdinnän nostamiin epäkohtiin, kuten poliisiväkivaltaan ja sensuuriin. Joka tapauksessa N.W.A.:n kuuntelu tänä päivänä on hieman korvia kuumottavaa, jos valikoi tuotannosta biisit, joista pro-feministillä kuten minä nousee niskakarvat pystyyn. 


808 State: Cobra Bora

Elektroninen musiikki, house ja acid house nousivat pinnalle 1980-1990 -lukujen vaihteessa jäädäkseen osaksi musiikkikulttuuria, mutta populaarein vaihe kesti vain hetken, kunnes jo uudet nousevat musatyylit kuten britti-pop tulivat pinnalle ja konemusiikki jäi taas taas ainakin osaksi undergroundiin. 808 State oli minulle yksi kovimmista house-musiikkiakteista raivaten tilaa vieläkin suositummille yhtyeille.


Orbital: Chime

Hartnollin veljekset toivat osaltaan elektroniseen musiikkiin oman mausteensa ja jättivät jälkensä meikäläiseen. Kaikkien aikojen elektronisen musiikin suosikkiyhtyeeni aloitti 1990-luvun alussa ja on jatkanut aina näihin päiviin saakka. Listoillekin nousseen Chimen ansiosta veljekset kävivät mm. brittien Top of the Popsissa vetämässä keikan, jossa korostaakseen epäaitoa playback-touhua nostivat virtapiuhan syntsan päälle kaikkien nähtäväksi. Vaikka kyse on konemusasta, niin veljekset ovat aina halunneet tehdä livekokemuksesta niin orgaanisen kuin mahdollista. Näiden keikan olisin halunnut kokea, mutta se on jäänyt haaveeksi. Tämä uran aloittanut biisi on sinänsä yksinkertainen, mutta yksinkertainenkin voi olla kaunista.


Inner City: Fire

Lukiossa luokkakaverit kirjoittivat vuosikirjaankin kuvani alle "houseman", joka viittasi ehkä paitsi siihen, että olin kotipoika, myös siihen, että kuuntelin tuolloin enimmäkseen house-musiikkia. Detroit technon ja club housen kovimpia nimiä oli Inner City, jonka levyä kuuntelin koko Tanskaan suuntautuneen luokkaretken ajan korvalappustereoistani. Edelleen yksi kaikkien aikojen house-suosikeitani, joka tykittää täysillä ja saa pään nykimään ja jalan vipattamaan, mutta mulle house oli myös rentouttavaa musiikkia. 


Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta

Ismon soolodebyytti oli iso tapaus. Sielun veljet oli jo tuttu, mutta Helsingin juhlaviikoille sävelletyn teoksen laulut osuivat sekä ajan että meikäläisen hermoon. Biisin kohta "savolainen juniori acid houseen män" tuntui ihan minulle kirjoitetulta, vaikka Ismolla menikin maakunta hieman väärin, mutta en antanut sen häiritä. 


The Cure: From The Edge of the Deep Green Sea

Curekin löytyi elämääni siskon kassulta; Taisinpa Wish-kassun lainata pidemmäksikin aikaa. Vaikka olen bändin pitkän uran tuotoksiin tutustunut myöhemmin paljon enemmän (sattuneesta syystä, kun bändi on vaimon ikisuosikeita), niin tämä on itselle se levy, jolloin surumielinen Cure upposi kuin veitsi sydämeen. Levyltä löytyy toki hitti "Friday I'm In Love", jonka hittimusaa seurannut Jarkko löysi ja bongasi ja josta olen aina tykännyt, mutta Wish-albumia kuuntelemalla pääsi paremmin sisään The Curen maailmaan, jossa surumieliset melodiat tukevat Robert Smithin koskettavaa laulantaa, kitaroiden itkiessä messissä. Olisin melkein voinut valita myös "Apart"-biisin, mutta vähän nopeammalla temmolla kulkeva rakkauden, suhteen tai ehkä syrjähypyn hetkellisyydestä / päättymisestä kertova kappale rullaa mielessä edelleen kuten joskus kolkytvuotta sitten. Biisissä viehättää myös tietyt kohdat, joissa Robert toistaa toisen osapuolen epätoivoisia sanoja, kuten "never never never..." ja "why why why..." Epätoivoista se on ollut itselläkin suhteiden ja rakkauden saralla monesti, eli sieltä on löytyneet sekä parhaat että huonoimmat tunteet. Alakulo on aina olemassaoleva pohjavire, jonka kanssa on joutunut kamppailemaan ja musiikin avulla siitä on myös yleensä noustu "normaalimpaan" olotilaan - mikä nyt sitten kenenkin normaali on.


Joy Division: Love Will Tear Us Apart

The Curen lisäksi alakulon mestareina on toiminut Joy Division. Punkista epävireisten syntikoiden ulinaan ja Ian Curtisin ääni, joka resonoi sisimpään. Joykkareilla tunnelma on aina ollut se tärkein juttu ja jopa tämä nopeampitempoinen hittibiisi on surumielinen, omalla tavallaan. Joy Divisionin surua on tietysti lisännyt aina se tosiasia, että Ian hirtti itsensä juuri ennen bändin USA:n kiertuetta, kun bändille povattiin suurta menestystä. Elämää suurempi bändi se onkin ja kulttistatus on taannut sen, että bändin musiikki elää alakulttuuripiireissä sukupolvesta toiseen. Aina, kun haluaa päästä vähän matalalentoisempaan tunnelmaan, on hyvä panna Joy Division soimaan.


Nypykät: Kanuunaralli

Lukioaikoina aloin haikailemaan taas suhdetta, kun ensirakkauden kuihtumisesta oli jo vuosia aikaa. Täysi-iän myötä sain hankittua ajokortin ja aloin kyyditsemään tuttuja tyttöjä, välillä vähän vähemmän tuttujakin, mutta joita pyöri samoissa porukoissa. Olin ihastunut yhteen tyttöön palavasti, mutta hän ei ollut minulle niiden kolmen kaveri-tytön joukoussa, joita yleensä kyyditin. Kuuntelimme kokoelma-kassuani ja muistan siltä edelleen muun muassa Extremen slovarin sekä Nypyköitä, joista mietin, että onkohan nää vähän hassuja ton mielestä. Pääsin siis viemään tytön kerran kotiinsa ja istuimme hiljaa autossa kuunnellen kassua. Olisi pitänyt uskaltaa sanoa jotain, mutta en uskaltanut. Ehkä tällainen huumorilla höystetty darrakappale ei ollut myöskään parhaimmasta päästä auttamaan tilannetta. Auton akku lähes tyhjeni ja istuskelimme autossa, kunnes hän meni sisälle kotiinsa. Kirjoitin hänelle kirjeen, jossa kerroin, että haluaisin tutustua häneen syvemmin ja minkä vaikutuksen hän minuun (ja muihinkin) on aurinkoisuudellaan tehnyt. Toivoin kohtaavani hänet jonain toisena yönä ja hengailinkin paljon kaupungilla, mutta kun näin hänet seuraavan kerran, unelmani murskaantuivat: Hänellä olikin jo poikaystävä. Kirje on yhä arkistoissani. Siirryin kanuunaralliin hukuttaakseni murheeni. Myöhemmin seurustelin lyhyesti yhden niistä kaverikolmikon tytöistäkin, mutta ei se ollut samanlaista, kun tuntui siltä, että Se oikea oli karannut.


Raptori: Sukellus pumpuliin

Suomirap oli aluksi lähinnä huumorisellaista ja oikeat räppärit ei suomenkieleen koskeneet. Eikä tämäkään biisi toki räppiä ole ollenkaan vaikka oli Raptorillakin hetkensä. Biisin ilmestymisen aikaan olin rakastunut ja rakastunut tekee epätoivoisia asioita. Jos jotain, niin elämässäni olen katunut sitä, kun olen joutunut satuttamaan minulle tärkeitä ihmisiä, koska rakkaus (tai joku siihen liittyvä asia, kuten toisen ihmisen omistushalu, menettämisen pelko, mustasukkaisuus yms) on pakottanut minut tekemään valintoja. Jos jotain olen oppinut, niin sen, että vastoin omaa syvintä vaistoa, sitä joka sanoo, että "nyt saatana joku roti tähän hommaan ja kasvata selkäranka", pitäisi kuunnella. Ehkä elämä silti pitää vaan ottaa sellaisena, kuin se vastaan tulee, tehdä virheet, pahatkin virheet, elämää mullistavat virheet, jotta niistä voisi jotain "oppia". Ihminen on vaan niin heikko, että kun sukeltaa pumpuliin, niin on hankala kuunnella järkeä. Tässä toki myös pannaan koko homma överiksi, mikä oli myös Raptorille ominaista. Kun olisikin muistanut niinä vaikeina hetkinä huumorin, mutta kun joku vääntää sisuskalut rullalle, niin sitä on ihminen tilanteessa, jossa valitsee yleensä huonosti.


The Prodigy: No Good (Start The Dance)

1990-luvun suosituin elektronisen tanssimusiikin akti oli The Prodigy, joka yhdisti eri musiikkityylien diggarit tanssilattialla joraamaan tämän tahtiin. Bändin habituksessa ja tanssijasta vokaaleja keesi päässä vetämään nousseella Keithilla oli eittämättä iso osa tuossa kehityksessä, mutta jo tämän tanssianthemin tahtiin sain houkuteltua rokkarikavereita Marilynissä tanssimaan villisti ja vapautuneesti.


The Doors: Riders on the Storm

Lukiossa tutustuin Kimmoon, josta tuli rakas ystäväni. Kimmo tutustutti minut monenlaisen klassisen (paitsi klassisen) musiikin pariin. Yksi tärkeimmistä tuollaisista bändeistä oli The Doors. En koskaan innostunut pop- ja rock-musiikin juurista, enkä alkuaikojen suurista kuten Elvis, The Beatles tai The Rolling Stones. The Doors oli ja on tärkein poikkeus säännöstä, vaikka tietysti bändi perustettiinkin "vasta" 1965, mutta kuitenkin. Myyttinen Jimbo eli Jim Morrison keulahahmonaan bändi trippaili, hippaili ja kapinoi boheemielämän moderneina airueina vaikuttaen myös tuleviin sukupolviin. Kimmokin oli mulle tärkeä esikuva individualistista, joka näyttää miltä haluaa ja kulkee omia polkujaan, joten halusin samaistua ja kuoriutua hänen vaikutuksellaan ulos kotipojan elämästä. 


Nick Cave & The Bad Seeds: The Ship Song

Vielä enemmän kuin Jimbo, meihin vaikutti Nick Cave, jolta Kimmo jossain vaiheessa mielestäni näyttikin :) Tämäkin siis Kimmon minulle esittelemä yhtye ja tärkein niistä. Nicka Caven aikaisemman aussibändin Birthday Partyn väkivaltaisemmista veisuista siirryttiin The Bad Seedsien hypnoottisiin vetoihin - ja sitten taas toisessa äärilaidassa ehkä tämä kaunein laulu koskaan. Hyvin mahdollisesti ysärin tärkein yhtye, myös Böhém-veljeskuntamme yhteistuumin palvoma Nick Cave keulakuvanaan.


Björk: Human behaviour

Kun islannin lahja maailman pop-skenelle, Björk Gudmundsdottir iskeytyi tällä ihmisluontoa syväluotaavalla kappaleellaan ja omintakaisella laulusoundillaan tajuntaani, olin vaikuttunut. Jostain syystä nuoren miehen musamaku oli miesvoittoinen ja naislaulajien levyihin pääsin käsiksi siskon kassujen kautta, mutta pääsinpä kuitenkin. Björkin uraa seuranneena (myöhempää soolouraa, Björkhän ehti tehdä jo oman soolouran ja uran The Sugarcubesin solistina ennen tätäkin) voin sanoa, että ainakaan tylsä hän ei koskaan ole ollut, vaikka jotkut tuotokset ovatkin menneet vähän ohi oman kiiinnostuksen, mutta toisaalta parhaimmat viisut soivat soittolistoillani vuodosta toiseen. Melkein voisin väittää, että Björk on minulle tärkein naisartisti koskaan. 


Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma

Kun kuulin ensimmäistä kertaa Pelle Miljoonan "Moottoritie on kuuma" -levyä, mieleni räjähti. Olin löytänyt hevin ja housen jälkeen musiikkia, jollaista en ole koskaan kuullut. Siitä lähtien osa minusta halusi aina olla punkkari. Pelleä tuli seurattua pitkään aktiivisesti, vaikka tietysti tuon levyn tekemisestä oli jo yli kymmenen vuotta aikaa, mutta vaikka ensimmäinen punk-aikakausi ja sitä seurannut hc-kausi olivatkin jo historiaa, niin punk elää aina alakulttuurina. Tästä alkoi punk-kauteni, jolloin vielä heviä syvemmin koin kuuluvani johonkin massan ulkopuolella olevaan ihmisten ryhmään, jolla oli oma kulttuurinsa, johon halusin palavasti kuulua. 


Bad Religion: Atomic Garden

Tiesin jo pitkään olevani ateisti, mutta vasta rippikoulun käyminen vahvisti sen, että uskonto on vain aivopesua, massojen hallintaa. Amerikkalainen Bad Religion oli yksi punk-skenen suurista nimistä ja sen melodinen punk rock on soinut siitä lähtien aina aika ajoin soittimissani. Tämä biisi soi Hilun vetämässä Ilmestyskirja-ohjelmassa, josta bongasin läjäpäin suomalaisia ja ulkomaisia punk-bändejä, nauhoittaen kassut täyteen hyvää musaa. Tämä oli muistaakseni ensimmäinen kuulemani Bad Religion -kappale, atomisodan kauhuja yhä ysärin alussa varoitellen, kun kylmä sota veteli viimeisiään ja Neuvostoliitto oli hajoamaisillaan. 


Uutuus: Natsirunkkarit

Punkissa siirryin nopeasti ns. syvään päätyyn. Hc-punk eli ja voi hyvin ysärin alussakin, vaikka sen kulta-ajoiksi katsotaankin usein olevan Laman, Rattuksen ja Terveiden käsien "tähdittämänä" vuodet 1982-1984. Uutuus vuonna 1992 oli kovinta settiä, Maksetut valheet -EP soi levylautasellani ja mukana tuli hoilattua. Varsinkin tästä biisistä tuli henkilökohtainen klassikko: "Kuus miljoonaa juutalaista ei voi olla väärässä, vitun natsirunkkarit!" -> https://youtu.be/OjIOuBAK1Pg


Turun Tauti: Ahdistus

Kaikkien aikojen punk-anthemini. Tätä tuli kuunneltua lukuisia kertoja muun muassa yön pimeydessä palattuani kaupungilta kotiin ja osaan yhä vetää osia biisistä ulkoa (enkä todellakaan osaa/muista montaa biisiä kokonaan, harvat poikkeukset lienevät Eppujen muutama biisi). "Pään sisällä oma maailma, omassa maailmassa omia pelkoja, omissa peloissa ahdistus palaa, odottaen odottaen odottaen räjähdystä! Tekis mieli huutaa tuskasta, tuhota kaikki ja itsensä. Itsensä ja syyttömät, syytön sisimmässään ei voi olla väärässä. Mietin hetken mikä on ja hetken mitä tulee, ahdistus ei anna rauhaa, taas tekis mieli huutaa!" Jo näistä kauniista lyriikoista voitte päätellä, että myös Jarkon mieli oli matkalla syvään päätyyn. Näin muuten Turun Taudin kerran Tanelissa, jossa en koskaan muuten olisi käynyt. Lauloin mukana, vaikka sanoista ei saanut yhtään mitään selvää. Mulla oli huonosti värjätty tukka vähän sekaisin ja istuin yksin, mutta sain seuraa baskiksi osoittautuneesta miehestä, joka oli hauska tapaus. Hän työskenteli Kajaani-yhtiöllä ja korosti sitä, että on baski, ei espanjalainen. Näin samaa tyyppiä myöhemmin myös Klamydian keikalla Marilynissä, jossa paikalla oli ehkä kourallinen yleisöä (aikana, kun Klamydia oli vielä enemmän punk-piirien kuin koko kansan tietämä yhtye). Tyypin nimi on unohtunut, mutta tunne siitä, että tavoitimme punkissa jotain yhteistä, veljellistä, oli hieno kokemus. Silloin ei siis edes ahdistanut, vaikka ahdistus usein läsnä olikin, mutta ehkä tämänkin biisin kuuntelu mieluummin helpotti kuin pahensi sitä. -> https://youtu.be/CglN1nGoIxs


Sepultura: Refuse/Resist

Myös metallipuolella tapahtui. Brassibändi Sepulturasta tuli Metallican jälkeen se bändi, joka sai minut kiinnostumaan taas metallista, kun punkkariuteni jäi ehkä hieman harrastelun asteelle, mutta minähän olenkin musiikin rakastaja, en mikään genre-uskollinen jämähtäjä. Sepulturassa viehätti hc-punkista tuttu kaahaus ja yksi heidän suuria esikuviaan olikin yllättäen suomalainen hc-legenda Rattus. Sepultura ja Max Cavaleran myöhemmät touhut ovat kiinnostaneet myöhemminkin, Sepultura on aina ollut mulle metallibändien kärkeä.


Rush: Subdivisions

Täysi-iän ja kotoa ulkomaailmaankin siirtymisen jälkeen sain vanhalta ystävältäni Juhalta lisää vaikutteita 1980-luvun alun hevi-innostuksen jälkeen. Olimme Juhan ystävän luona ja katsoimme live-videota bändistä, josta en suoraan sanottuna innostunut. Trio, joka veti hieman koukeroista progea, mutta jonka laulaja oli omituinen kiekuja. Juha ja hänen ystävänsä vakuuttivat, että tässä on The Policen veroinen ellei parempi trio, ja jotta pääsin humalaisessa tilanteessa väittelystä eroon, päädyin lupaamaan, että otan lainaan Rushin livelevyn ja päätän sitten tarkemman harkinnan kautta, onko bändissä potentiaalia. Kun "Subdivisions" alkoi levyltä soimaan, jotain päässä naksahti. Kuuntelin biisiä lukuisia kertoja uudestaan ja olin todella vaikuttunut. Se oli siis rakkautta (lähes) ensikuuntelemalla. Minusta tuli ennen pitkää kiihkeä Rush-fani ja bändistä suurin musiikillinen intohimoni, jonka kaikki levyt oli saatava niin CD:nä kuin osa vinyyleinä ja kaikki mitä bändi teki, kiinnosti. Bändin tarina oli jo päättyä ysärillä, mutta jatkui ja pääsin lopulta kaksi kertaa heidän keikalleenkin. Jossain välissä kirjoittelin pienimuotoista blogiakin bändin tiimoilta https://jmlbohem.com/rushfani/ ja olen myös tässä blogissa mm. muistellut rumpali-lyyrikko Neiliä.


Eppu Normaali: Lahtinen näkee jumalan

Eput teki vuonna 1993 viimeisen huippualbuminsa viisitoista vuotta aloittamisensa ja vajaa kymmenen vuotta minun kiinnostukseni heräämisen jälkeen. Itse olin siinä välissä kasvanut aikuisen ikään, mutta elämä oli yhä murroksessa. Kävin 1993 armeijan, sain sen aikana kenkää avovaimolta, jonka kanssa ehdimme harjoitella yhteiselämää vajaan vuoden ajan, ja palasin lapsuudenkotiin murehtimaan, mitä keksisi seuraavaksi. Päätin hakea Kajaanin ammattikorkeakouluun, kunhan armeija päättyisi, koska yliopistounelma tuntui jo liian kaukaiselta, kun olin hylännyt sen lukion kolmannella rakkauden tähden - joka oli lopulta omistushaluisen läheisriippuvaisen kanssa vietettyä aikaa ja päättyi siis yksipuoliseen hylkäämiseen vain siksi, etten voinut olla läsnä. Koitin sen jälkeen seurustella reilusti nuoremman tytön kanssa, mikä oli haastavaa, koska armeijatouhut ja kaikki ahdisti, minua kiinnosti vain biletys. Armeijan aikana kaikki tuntui menevän solmuun. Eppujen levyllä oli monta hyvää veisua, mutta vain tämä biisi iski syvälle hermoon ja kuuntelin sitä repeatilla kotimme takapihalla auringonpaisteessa pikkupienissään. Biisi tuntui kertovan minusta (Lahtinenkin on melkein Leinonen...) - tyypistä, joka löytää helpotuksen enää alkoholista. Vissiin Martillakin meni aika huonosti jo tuolloin, mutta itsellä on vaikeuksia hahmottaa kovin tarkasti vuosien 1993-1994 vaihdetta. Toki sain aikani sekoiltua sitten ihmissuhteen  ja itseni sen verran paremmalle tolalle, että ammattikorkeakoulun aloitus vuonna 1994 onnistui.


CMX: Sametinpehmeä

CMX:ää olin kuunnellut jo punk-ajoista lähtien, jolloin se jo teki eroa koko skeneen varsin hämärällä Veljeskunta-levyllään, mutta Aurinko muutti CMX:n koko vaihtoehtoväen suosikiksi ja potin bändi räjäytti vuonna 1994 Aura-albumilla. Ruoste oli iso hitti, mutta niin oli koko levykin ja sitä kuunneltiin kaveriporukassakin paljon. Tykkäsin käyttää sinistä samettitakkia, jonka olin ostanut kirpparilta, joten omin tämän biisin kertomaan itsestäni.


Sakari Kuosmanen: Riikalle

Seurustelu minua nuoremman tytön kanssa jatkui, vaikka erosimmekin katkerasti kerran, kun hän jätti minut ystävänsä takia. Palasimme yhteen, kun ei ollut muutakaan, rakkaus palasi välillemme, muutimme yhteen. Hetken oli hyvä olla. Vuosina 1995-1996 oli sekä hyviä että huonoja hetkiä, törttöilin kännissä, rikoin itseni, ja pidin sitten pidempään taukoa juomisesta, mutta vaikka yritin parhaani, niin suhteemme oli enemmän kaverillinen kuin romanttinen (tai varsinkaan fyysinen/lihallinen). Aloin loppuvuodesta 1996 olemaan jo hieman epävarma siitä, onko yhteiselomme sellaista elämää, jota haluaisin elää. Edessä oli rankkoja aikoja, mutta muistan, kuinka tiesin jo mitä on edessä ja itkin sitä yksin. 


Limonadi Elohopea: Olet nakertanut minut loppuun

Keväällä 1997 ihastuin ja lopulta rakastuin toiseen naiseen. Useamman kuukauden välivaiheen aikana kävin salaa toisen naisen luona ja huudatin Limppareiden levyä korvalapuissa. Jotenkin tämä kappale on sen siirtymä-ajan anthem, jolloin kevään ja alkukesän 1997 pyöräilin toiselle puolelle kaupunkia ja ero oli vain ajan kysymys. Suru muuttui voimattomuudeksi loukata ihmistä, joka oli kaveri, ystävä, kumppani, mutta jonka kanssa en saanut sellaista elämää, kuin olisin halunnut. En saanut sanotuksi jättämisen sanoja ja lopulta ero piti tehdä kirjeellä, jonka vaan jätin löydettäväksi.


Jethro Tull: Songs From the Wood

Uuden rakkauden kautta sain tutustua proge-legendaan, jonka biisit eivät enää vie tuohon aikaan, vaikka pitkän aikaa ne liittyivät tuohon kevääseen ja kesään. Suhde osoittautui vaihteen vuoksi jälleen sellaiseksi, että toinen osapuoli oli omistushaluinen ja menettämisen pelko oli niin vahva, että en voinut käydä edes siskoni luona Stadissa ilman, että sain haukut, että olen "taas naisissa". Paska fiilis vaivasi, mutta kun muistot suhteen loputtua helpottivat, hyvä musa jäi matkaan ja bändi on ollut minulle tärkeä siitä lähtien.


Oasis: Wonderwall

Pari vuotta vanha Oasiksen hitti oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että tuo kipeä kesäromanssi loppui. Yhden kostean illan päätteeksi Dominon rokkipuolella pyysimme Juhan kanssa kilpaa biisejä ja kävimme samalla sanatonta kilpaa naisesta, joka oli lyöttäytynyt seuraamme. Tätä laulettiin sitten yhdessä ja vähän tanssahdelliin kaljat läikkyen. Lähdin naisen kanssa lopulta taksilla kämpilleni Huuhkikseen ja tuo ilta sinetöi sen, että luovuin aiemmasta suhteestani, koska en jaksanut esittää enää olevani täydellinen ja toteutin siis sen, mistä minua oli syytetty koko kesä,


Karkkiautomaatti: Seikkailuun

Syksy 1997 oli levoton, mutta lokakuun ensimmäisenä kohtasin tulevan elämänkumppani. Vuodatin kaikki virheeni esille, mutta kelpasin silti. Ikäeroahan meillä oli, mutta ehkä molemmat olimme tilassa, jossa tarvitsimme toisiamme. Lähdimme seikkailuun, joka on vienyt meitä yhdessä eri kaupunkeihin, vaikeisiinkin tilanteisiin, vanhemmuuteen ja elämän mittaiselle matkalle, jossa on menty ylä- ja alamäet, välillä ojan penkat, eksytty välillä toisistamme synkille poluille, mutta palattu sitten taas yhteiselle tielle. Ja seikkailu senkun jatkuu.


The Smiths: Meat is Murder

Aloin kasvissyöjäksi harjoiteltuani ensin jättämällä pois muun lihan ja syömällä eläimistä ainoastaan kalaa. Siskon ja tulevan vaimon myötävaikutuksella oli helppo alkaa muuttaa syömistottumuksia ja lopettaa muiden elävien olentojen syöminen. The Smiths ja Morrissey liittyvät vahvasti noihin aikoihin ja ovat edelleen minulle tärkeä yhtye ja artisti.


HIM: For You

Elämä oli yhtä love-metallia vuonna 1998. Tutustuimme toisiimme ja vietimme kuherruskuukausia. Aloin tehdä Känni-pienlehteä, jotta ei tarvinnut olla niin paljon kännissä, erosin kirkosta ja reservistä sekä rakastin: "In 666 ways I love you and I hope you feel the same."


Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus: Alavilla mailla

1999 elettiin lopunaikoja ja Niskalaaki julkaisi ensimmäisen kokopitkänsä "Lopunajan merkit". Löysin levyn Mikkelin kaupunginkirjaston levyosastolta, jonka palveluita käytin ahkerasti koko parin vuoden Mikkeli-reissun ajan, kun vaimoni opiskeli nuoriso-ohjaajaksi 1998-2000 ja minä koitin lähinnä keksiä tekemistä. Löysin suomenkielisen hevin ja yhden kaverin sekä pari kirjastotuttua, kävin kirjoittajakurssin ja pääsin lopulta koulutusohjelmaan, jonka ansiosta vuosituhannen vaihteen jälkeen olin saamassa ensimmäistä kertaa elämässä kunnon työsuhteen, jonka johdosta muutimme pääkaupunkiseudulle.


Fintelligens: Kelaa sitä

Vuosituhat vaihtui. Suomirap syntyi uudelleen. Asuimme Fleminginkadulla Kalliossa ja elimme urbaania kaupunkilaiselämää, johon kuului myös biletys. Saatoin hieman pilata yksiä sellaisia kuuntelemalla repeatilla Fintelligensin biisiä, joka tuntui uudelta alulta suomalaisen rapin saralla. Edelleen kovaa shittiä, vaikka sanoma onkin ehkä nuorten miesten hieman kärjistettyä "yksin koneistoa vastaan" -paatosta, mutta sisältää myös ajatonta riimittelyä:

"Elämän koulu, oppiminen perustuu erehdyksiin
Jotka johtaa pettymyksiin, väärät jätkät joutuu Hyksiin
Kunnon frendit erottuu sitä mukaa kun käy tiuku
Ajan myötä tosi ystävät jää, loput karsiutuu
Aikaa et voi takas kelaa, se ei jää ketään venaa
Jos voit duunaa jotain tänään, älä tee sitä huomenna
Jokainen meist on ite oman onnensa herra
Ja elä täysil, koska jokainen meist elää vaan kerran!"


Daft Punk: Around The World

Ympäri maailman emme matkanneet ja Stadia kauemmaksi emme koskaan muuttaneet. Kalliossa asuessamme osallistuimme kaverin synttäreille ja kävin heilumassa lavalla toisen kaverin kanssa esittämässä robottitanssia jo parissa vuodessa klassikoksi muodostuneen Daft Punk -biisin tahtiin. Lähdin kyseisistä juhlista taksilla kotiin, koska en tajunnut enää loppuillasta missä olin. Taksimatka kesti noin minuutin. Pian sen jälkeen vaimo tuli raskaaksi ja oli aika alkaa valmistella uutta lukua elämässä. Elämä Stadissa oli jäävä taakse. 


Soul Captain Band: Taistelun arvoinen

Sielukapteeni oli kova juttu ja aloitti Kapteeni Ä-ni -kombon perään Suomi-reggaen kultakauden, jota vaimon kanssa sitten seurattiinkin ahkerasti. Suomi-reggaen kultakausi oli myös lapsiperhe-elämän "kulta-aikaa", vaikka ei sekään helppoa aikaa ollut, ei todellakaan. Silti se oli taistelun arvoista.


Liekki: Pienokainen

Vuonna 2003 muutimme takaisin Kajaaniin mukanamme pienokainen, esikoisemme. Liekki oli tuon ja tulevien vuosien yksi rakastetuimpia yhtyeitä, jonka kanssa koimme niin hyviä kuin huonoja hetkiä, saimme oman kodin, sain pitkäaikaisen työpaikan, koimme rakkauksia ja eroja, saimme lisää jälkikasvua ja tapahtui muita elämänkäänteitä, joista lisää ehkä seuraavassa osassa, jos jaksan vielä joskus kerrata loput 20 vuotta elämäni biisejä :)


21.5.22

Postaus, kun sometti

 Ajattelin, että kun olen Orrin menetyksestä kerrottuani ollut jo 8kk hiljaa Facebookissa, alkaisin nyt aikaisen kesäloman alettua toden teolla sometta. Kirjoittelinkin jotain pieniä sinne sopivia pätkiä, kunnes aloin muokata niitä, kunnes tajusin, että en halua somettaa. Ehkä minun on vaan hyväksyttävä: Some on muita varten. Minusta on kiva seurata siellä vanhojen tuttujen, kaverien ja ystävien tapahtumia, mutta harva siellä todella jakaa elämäänsä; Suurin osa esittelee joitakin tapahtumia, juhlapäiviä, hetkiä elämässä. Osa ottaa kantaa, osa vitsailee, osalla on tarve kertoa enemmän ja useammin, jakaa elämän kipukohtia, kun taas osan elämästä näkee vain vilahduksia. Ja kaikki some-filtterin läpi. Sitten tykätään, nauretaan, ollaan surullisia, joskus jopa vihaisia. Osa kommentoi kärkkäämmin, osa tsempaten, osa on ihan pihalla kaikesta. 


Ehkä on hyvä, että mulla on kasvanut kynnys lähteä tuohon leikkiin mukaan. Mulle tärkeintä seurattavaa somessa ovat kuitenkin musiikkiin ja futikseen sekä maailman tapahtumiin liittyvät jutut, vaikka toki luen läpi kaiffareidenkin löpinät. Miksi mun pitäis siihen väliin sanoa jotain muka nasevaa, alkaa "aktivoitua somessa" loman kunniaksi tai jakaa elämäni vaiheita? Tietysti siksi, jos haluaisin saada palautetta, kommentteja, herättää keskustelua. Haluan kuitenkin vain olla rauhassa, joten valinta on helppo.


Rakas vaimoni totesi joskus, että onhan blogisikin julkista kirjoittelua. Toki, mutta jos tätä sontaa jaksaa joku lukea, saati mun lähes olemattomaksi harventunutta julkaisutahtia käydä päivittelemässä, niin todennäköisesti on kyse ihmisestä, jota kiinnostaa muukin kuin vain pintaraapaisu ihmisen elämästä, tuokiokuva tai muuten vaan kiva kuva. 


Mulle kuuluu oikein hyvää. Vaikka maailma räjähtäis, niin henkilökohtaisesti olen hyvässä paikassa. Mulla on kaksi ihanaa naista elämässäni: Rakas vaimo ja rakastettuni. Mulla on neljä ihanaa lasta. Meillä asuu kaksi ihanaa kissaa. Mulla on hyvä ja palkitseva työ ja kivat työkaverit. Mulla on oma koti ja kaikki tarvittavat härpäkkeet. Mä voin kuunnella haluamaani musaa aina, kun mä haluan ja kattoa mua kiinnostavia ohjelmia. Mulla on aina ruokaa kaapissa, puhtaita vaatteita ja saunomismahdollisuus. Multa ei puutu mitään. 


Mua ahdistaa uutiset ja niiden sisältö. Maailma ei voi hyvin. Luonto ottaa osumaa ihmisten takia. Sodat raivoaa ja osalla ei ole mitään, minkä vuoksi elää. En tiedä, ovatko onnekkaampia ne, jotka kuolevat saman tien, vai ne, jotka jäävät kärsimään ilman omaisuutta, perheenjäseniä ja ystäviä, terveyttä, ravintoa, vapautta tai paikkaa, jota kutsua kodiksi. 


Mä olen keski-ikäinen, ylipainoinen, polvivaivainen ukko, jota ei huvita tai kiinnosta monesti mikään. Tai vaikka huvittaisi, niin ei jaksa, ei vaan jaksa. Aina väsyttää. Silti nousen joka aamu arjen oravanpyörään, koska se on mun elämää. Niin ja joko sanoin, se on oikein kliffaa, kaikesta huolimatta. Elämä on hetkissä, tässä ja nyt. Harvoja asioita siinä voit oikeasti muuttaa, mutta asennetta ympärilläsi olevaan voi koittaa kalibroida tilanteen mukaan. Hyvää musaa, hetki rauhassa, kissan silitys, hyvää syömistä, lähimmäisen kosketus. 


--


Tähän perään julkaisen jotain lyhyitä juttuja, joita kirjoittelin, kun mietin niiden ulostamista somessa. 


--


Loma on kuulemma aikaa, jolloin on aikaa, paitsi niillä, jotka suunnittelee lomansa täyteen. Mä tein pitkästä aikaa poikkeuksen ja mietin, mitä tekisin lomalla. Nyt vaan pitää keksiä, miten onnistun välttelemään niitä kaikkia töitä, mitä aioin alkaa tekemään...


--


Kadotin ajokorttini. En ole omistanut autoakaan kohta pariin vuoteen, niin mitäpä tuolla ois tehnytkään. Jossain välissä tein siitä rikosilmoituksen, kun kuulemma piti. Passin hankkimisen kunniaksi päätin tilata uuden ja sehän kävi helposti! Siihen tuli sama kuva kuin tuoreessa passissa, vaati vaan netissä parit klikkailut, hinta 19 euroa ja postissa tuli uusi ajokortti. Perhana, nyt ei voi enää esimiehellekään sanoa, että en tee ajokeikkoja...tässä vielä ihasteltavaksenne Jarkko 18v sekä 30 vuotta myöhemmin kirvesmurhaajalook 48v.


--

Sairastin koronan vastikään eli yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun pandemia alkoi. Kolmen rokotteen kanssa se ei minulla ollut normilentsua kummempi tapaus. Kaksi vuotta taudin välttelyä kertoo ehkä jotain siitä, että minulla ei ole ollut paljon sosiaalista elämää työn ulkopuolella tai sitten minulla on käynyt tuuri. Aiemmin tietynlaista sosiaalista elämää oli enemmän, mutta koronan tultua baareissa käyminen loppui. Se tasapainotti elämääni. Toki muitakin hyviä asioita tapahtui, tärkeimpänä ihana nainen, mutta ehkä tähän väliin vois olla tarpeen pieni kertaus siitä, mitä moni yksinäinen baari-ilta vuosien varrella oli (keskivertoillan tarina yksinäisen miehen baarireissusta, jolloin ei tapahtunut mitään erityisen mieleenpainuvaa, hyvää taikka pahaa - perustuu tositapahtumiin, mutta ei mihinkään iltaan erityisesti):


Baarin voisi kuvitella olevan paikka, jonne mennään juomaan, mutta jotta sinne voi lähteä, pitää ensin juoda, että uskaltaa lähteä liikkeelle. Baarissa marssit tiskille, jossa juopon näköinen henkilö kaataa sulle kaljan ja näyttää nenä nyrpeänä ajattelevan, että pitikö tuonkin tulla tänne häiritsemään mun keskustelua kavereideni kanssa, jotka notkuvat baaritiskillä. Siirryt sitten terassille, ettet olisi haitoksi, onhan siellä koko kaupungin ainoa paikka, jossa aurinko on varmasti varjossa ja palellut liian kylmän kaljasi kanssa. "En ole alkoholisti, otan vain tämän tästä", mietit, alkaessasi tyhjentää saksalaista vehnäistä kuin janoinen juo vettä. Loppuillasta, joka on muistoissasi "heti sinne terassille siirtymisen jälkeen", laulat jo epävireisesti karaokea toisessa baarissa, jonne sinun ei pitänyt edes mennä, koska siellä on sysipaska valikoima kaljoja, joita tosin olet lipittänyt jo useamman, tarjonnut baarikavereille ja ehkä vähän läikyttänytkin. Yrität vikitellä naista, joka sanoo "ootko tosissasi?" ja katoaa pian takavasemmalle. Jossain vaiheessa kaikki ilo kuitenkin päättyy eli viimeistään noin viiden jälkeen. Pyörällä baariin, taksilla himaan. Aamulla - tai siis päivällä - kun mahasi alkaa hieman kurista, uskallat nousta ylös, koska tiedät, että pystyt pian syömään jotain. Edellisyön falafel-rullan maustemössö haisee kyllä jo parrassasi, joten kai sitä energiaa jossain on oltava, eli on aika mennä katsastamaan, onko kaikki tallella. Tuskanhikikarpalot otsallasi toteat näin olevan, tiliä ei vielä kannata katsella. 



--


Vaimon kans mietittiin, että ois kauheen kiva, kun ois semmonen oikea mies talossa, joka osais ja haluais tehdä vähän remonttia, kuten vaikkapa hioa ja maalata meidän yläkertaan vievät portaat + lukematon määrä muita hommia. Minusta ois kans kiva, jos sillä miehellä ois rahaa, auto ja se viihtyis vielä pihatöissäkin. Vaan eipä semmosia miehiä kasva puissa.


--


Teepussiviisaudet ovat kyllä mielestäni aikamoisia latteuksia. Vai inspiroiko tämä mielikuvitukseton hippiaatos muka jotakuta: "Love is life, life is love." Kyllä tuokin tehtäis ainakin ylä-Kainuussa paremmin, siinä voisi lukea vaikkapa positiivinen viesti, kuten: "Life is pain, but it ends." Toisaalta, jotta alkuperäinen ajatus ei täysin kumoutuisi eli jotta rakkautta ei sekoitettaisi lohtuun, voisin itse lisätä tuohon perään vielä: "Remember to love, while you still can." Ehkä olen siis kuitenkin se lattea hippi, mutta en juo lattea.