26.5.18

Ajankohtainen arkinen


Hyvää iltaa Ajankohtaisesta arkisesta! Tänään aiheina muun muassa Lapsiperheen arki, jossa lyhyt katsaus lapsikatraan kehittymiseen sekä isän keskivartalon rakennukseen. Penkkiurheiluakin on käytävä läpi, koska onhan taas Futiskesävuosi. Ajankohtaisen arkisen Viihdenurkkauksessa käydään läpi pääasiassa tv-sarjoja sekä piipahdetaan musiikkimaailman ilmiöiden äärellä.

selfie Kopsalan portailta 5 viikkoa sitten
Niin se vaan on, että elämän etenemisen huomaa lapsista. Ja vähän vanhuksistakin, mutta ei niin selkeästi. Jonkin verran sen huomaa kyllä peilistäkin ja siitä, että kun töissä könyän (jo 15:ttä vuotta KAKS:lla :o) pöytien alla koneiden kimpussa, niin kumpu tulee välillä ikävästi eteen, mutta ei kait siinä, niin kauan ku keho taipuu ja liikun mielelläni (ainakin töissä), niin ei ole mitään hätää.

M15V on pian suorittanut oppivelvollisuutensa ja nauttii tällä hetkellä elämästä Ródoksella, luokkaretken merkeissä. Ehkä ne kaikki leivotut kakut (ja minun tiskaamat leivontakamat), sukat ja herkut eivät menneet hukkaan, ehkä matkailu avartaa? Vaihdettuani viestejä poijan kanssa totesin, että on se vaan fiksu poika. Kliseinen ”pojasta polvi paranee” on jälleen huulilla. Sitä voi tietysti mitata monella mittarilla, mutta näen jo nyt, että ainakin fiksuudessa, elämänarvoissa ja toisten ihmisten huomioonottamisessa poikani on ikäisekseen hyvällä tiellä.

V12V käy edelleen viikottain luonamme ja se katkaisee mukavasti arjen aherruksen. Teen tuolloin lyhyemmän työpäivän ja käymme tyttären kanssa läpi viikon tapahtumat, vietämme ukin ja mummun ansiosta piirakkapäivää, pysymme yhteyksissä. Tottakai se on erilaista kuin poikain kanssa, kun tytärtä näkee vain kerran viikossa, mutta siinäkin ajassa ehdimme yleensä kuroa umpeen elämänmenoa ja pysymme läheisinä. Meille on muodostunut hyvät arkiset rutiinit myös keskiviikoille, joten mitään "erikoista" ei tarvitse yrittää tehdä, vaan ollaan vaan ja öllötellään.

K11V on musamies, videomies ja asioiden suunnittelua harrastava äänimies. On upeata seurata poikasta, kun tämä innostuu suunnittelemaan peleissä kenttiä, erilaisia värkkejä ja rakennuksia. Iltaisin sängyssä jatkuu monesti piirtämällä omanlaisensa suunnittelusessiot. Ja aina kuulokkeissa soi musiikki. Välillä huolettaa tämän visionäärin puolesta, kun jämähdys sohvalle makaamaan on houkuttelevampaa kuin mikään muu tekeminen, mutta aina sieltä on noustu.

A9V on pieni ja pippurinen oman tiensä kulkija, joka tunnistaa ja tarvitsee asiat, jotka antavat elämään tarvittua järjestystä. Tietyt ruoat, juomat ja joka-aamuinen peiton särmäys reunoja myöten antavat järjestystä kaaokseen. Koulu sujuu hyvin, koska se on järjestynyttä toimintaa. Pelit ja videot vievät elämässä suurimman mielenkiinnon, mutta lukeminenkin maistuu, varsinkin kiinnostava sellainen. Kaikki mitä poika saa itse valita, rules ok. Se pätee niin ihmisiin kuin kiinnostuksen kohteisiinkin.

--

Kesäkuussa tulee 10 vuotta täyteen Travian-”uraa”, jos sitä sellaiseksi voi sanoa. Harva peli kuitenkaan on vienyt minua samalla lailla - tai no, ei mikään. Ultima 4:sta pelasin aikoinaan aktiivisesti ehkä vuoden, Football Manageria ja Piratesia ehkä kaksi, samoin Championship Manageria ja 2:sta. Mutta kymmentä vuotta en ole pelannut aktiivisesti mitään muuta kuin Traviania.

Travian fi2 -servun tili "pakananyrkki"

Kuuluisat viimeiset ajatuksenihan olivat ”löysin kivan strategiapelin, jota voi pelata 15 minuuttia päivässä”. Huutonaurua! Olen pelannut Traviania ehkä keskimäärin kaksi tuntia päivässä viimeiset kymmenen vuotta, miinustettuna puolen vuoden tauko pelistä parin ekan vuoden jälkeen sekä kaikki päivät, jolloin olen ollut humalassa tai krapulassa. Niitäkin on kyl liikaa, d’oh. Joinain päivinä Travianiin on mennyt 10 tuntia, joinain ehkä oikeasti se 15 minuuttia, mutta koko ajanhan tuommoinen 24/7 peli mukana kulkee. Kännykkäversiota ei Travian ”Legendsistä” (on siitä uudempikin graafisempi versio olemassa, mutta ketä kiinnostaa) edelleenkään ole ja jos en pääsisi läppärin tai pöytäkoneen ääreen, niin siihenpä se peliura sitten loppuisi. Toistaiseksi en ole joutunut/päässyt eroon em. laitteista, joten pelit jatkuvat. Parhaimmillaan olen pelannut neljää servua yhtä aikaa lähes tosissani, tällä hetkellä kahta. Tosissani en tosin pelaa enää ollenkaan, koska ei huvita. Liian raskasta, ei huvien pitäisi olla raskaita, vaan hauskaa ajanvietettä. Travian on pääsääntöisesti pitkäpiimäistä tylsääkin tylsempää nakuttelua, mutta juju onkin yhteisöissä, jotka netissä touhottavat niin pelistä kuin muustakin elämästä sen ympärillä. Olen saanut Travissa ystäviä (mm. rakas ystäväni Guine) ja vihamiehiä (jos jotakuta joskus pitäis vetää turpaan, niin vetäisin Kekkkosta, ärrimurr!) sekä joukot kavereita ja satunnaisia seuramiehiä ja –naisia. Vähän niin kuin elämässä yleensä, on monet kaverit jääneet taakse ja niitä sit muistellaan kaiholla, mutta elämä etenee ja vaikka ”ennen oli kaikki paremmin”, niin on mielestäni parempi elää edelleenkin vain tätä päivää. Jos jokin Travianin peluussa kaduttaa niin se, että olen tunkenut saksalaisille pelintekijöille kuukausittain rahaa jo sen kymmenen vuotta. Eihän Travi toki kallein harrastukseni ole, siitä on kalja pitänyt huolen (sic).


--

Musiikkipuolella elän Spotify-aikaa, joka perustuu soittolistoihin – kokonaisia levyjä tulee kuunneltua harvemmin. Yhden levyn (Maanalaiset) tilasin kannatussyistä (vaikka sekin on Spotifyssä), mutta muuten olen sen varassa, mitä löydän netistä ja Spotifystä. Soittolistoja on monta aihepiirien mukaan, mutta ”hittikokoelmani” Jarkon koottuja sisältää tällä hetkellä n. 1200 biisiä ja siihen tulee viikottain 0-10 biisiä - välillä ei pitkään aikaan mitään, sitten useampia kerralla. Kuuntelen kokoelmia yleensä viimeisimmästä lisäyksestä alkaen, joskus artistijärjestyksessä, joskus satunnaisella. Viime aikojen ”hitit” ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja, koska monesti listalle valuu sekalaista poppia, rokkia, räppiä, edm:ää ja milloin mitäkin. Viime aikojen lisäyksiin kuuluu kuitenkin kolme raskaampaa vetoa: Stam1nan ”Elämänlanka”, Maj Karman ”Osa minusta kuolee” ja jo mainitun Maanalaisten ”Paska”. Tykkään siis punk-/räyhähenkisestä rokista, jossa on jotain, mikä minua ”koskettaa”. Joskus se koskettaa sydäntä, joskus sielua ja joskus vaan lauluhermoa, satunnaisesti myös nauratus- tai ajatushermoja.

Stam1nalla on minulle erityinen historiallinen merkitys, koska löysin bändin keväällä 2005, joka oli vaikea vuosi ihmissuhdesotkuineen. En ole todellakaan jaksanut innostua kaikesta bändin tekemisestä, vaikka olenkin iloinen, että heidän jo 1996 alkanut taipaleensa on jatkunut ja jatkuu upean tekemisen merkeissä. Syksyllä ilmestyvän levyn sinkkuraita ”Elämänlanka” julkaistiin siis vähän aikaa sitten ja siinä on mielestäni jotain menneisyyden kaikuja, haikeata elämän filosofointia, sukupolvien välistä fiilistelyä ja huikea ”Matkaan!” –huudahdus, joka tarttuu mieleen ja soi sieluun. Odotan levyä innolla.

Stam1na
Stam1na

Maj Karma ei ole itselleni kolahtanut aiemmin juuri ollenkaan, tosin en mene sanomaan muuta aiheesta, koska en siis ole bändiä koskaan aktiivisesti kuunnellut. Ainoat suosikkilistallani olevat biisit ovat Herra Ylppö & Ystävät –kokoonpanon ”Riisu siipesi” ja ”Horros”, ja onhan Herra Ylpön ääni hyvinkin tunnistettava ja jossain määrin maaginen (vaikkei ihan kasarityyliin ts. Alangot). Nyt kuitenkin Herra Ylpön emobändi (sic) Maj Karman kappale, joka on niin hienolla tavalla itseironinen ja hauska, että ei voi kuin nauttia koko ajan. Biisi alkaa jyräävän hevahtavalla riffillä ja tällaiselle angstisuudessaan aika ajoin rypevälle sympaattisuudessaan mielenräjäyttävällä tokaisulla ”Miksi mikään ei kiinnosta? Miksi mikään ei kiinnosta?” Eikä paljon jäädä jälkeen jatkossakaan: ”Osa minusta kuolee toisten seurassa. Osa minusta kuolee paskanjauhantaan.” Legendaarista. Erakon anthem on syntynyt!

”Paska” ei häviä paljoa edellisille. Sairaan kova bassoriffi ja punkkiin sopivat sanat. Kaunis pohjola on yltä päältä paskassa ja paskaa valuu ”sun suustas, kun sä avaat sen”. Jotta tulevaisuusvisiokin olisi täytetty, niin ”ei täällä ole kukaan siivoamassa sun jälkiäsi, eikä tosiaankaan pyyhkimässä sun persettäsi.” Välillä alatyyli on vaan pakko, ja punkkiin jos johonkin se sopii kuin nappi otsaan. Kovaa paskaa.

Bubbling under: Saatanallisten Vain elämää –sessioiden Terhi Kokkos –veisut ”Amen” ja ”Sirpa” nyt vaan ovat mahtavia vetoja. Nyt meni katu-uskottavuus, mutta onneksi sitä ei ollut ennestäänkään :D Lisäksi tanssijalkaa vipattaa sheitanasti modernin elektronisen musiikin parhaimmille Ranska-viboille (Daft Punk, Sébastien Tellier yms) ja koko historialleen kumartava britti-elektron isoisäkaksikko Orbital, jonka ”Tiny Foldable Cities” on parasta Orbitalia vuosikausiin. Erikoismaininta täytyy antaa aavikkobluesin kruunaamattomalle kuninkaalle Bombinolle, jonka ”Imuhar” on soinut mun päässä varmaan kuukauden, aika ajoin. Mitään en tajua jutuista, mutta väittäisin, että tunnelma välittyy!

--

Televisiokatsauksen vuoro. Oikeastihan en katso ”televisiota” juuri ollenkaan. Menneitä jääkiekon MM-kisoja oli pakko tiirata vähän töllöstä, kun oikeasti se striimaus ei sovi näemmä mainostelevision agendaan. Eipä siinä, menettävät paljon potentiaalisia katsojia nuoressa nettinatiivien kansassa, josta monet eivät edes omista tv-vastaanotinta, mut omapahan on häpeänsä. TV-katsauksessa käyn siis läpi viime aikojen parhaita ”TV-sarjoja”, joka sanana jäänee myös Suomessa ajan kanssa historiaan, kunhan striimaus-palveluiden sarjat valtaavat loputkin kotitaloudet. Tulevaisuudessa kaikki tulee siirtymään nettiin, kunhan se toimii kaikkialla yhtä nopeasti kuin TV antennin kautta nykyään.

Bosch on kodinkonemerkki, mutta myös yksi viime vuosien parhaimmista poliisisarjoista. Hieronymos ”Harry” Bosch on Los Angelesin poliisin henkirikosyksikön etsivä, jonka elämää seurataan sarjassa pääasiassa työn, mutta myös perheen kautta. Harry Bosch on Michael Connellyn luomus. Connelly on entinen toimittaja ja vuodesta 1993 kirjoja – lähinnä Harry Boschin tarinaa – tehtaillut (rikos-/dekkari-)kirjailija. Bosch-kirjoja on ilmestynyt vuodesta 1993 alkaen 17, jonka lisäksi Harry Bosch on esiintynyt myös neljässä muussa Connellyn rikosromaanissa yhtenä henkilöistä. En ole lukenut yhtään Connellyn romaania, mutta Bosch-sarjan ensimmäiset neljä kautta ahmittuani voi olla, että tulevaisuudessa tulen niitä lukemaan. Vitoskauden pitäisi ilmestyä ensi vuonna.
Hieronymos "Harry" Bosch

Mikä Boschissa sitten kolisi meikäläisen ”sarjahermoon”? Noh, Titus Welliver on ensinnäkin kerrassaan loistava pääroolissa. Miestä on saattanut nähdä sivurooleissa vaikkapa Sons of Anarchyssa, mutta nyt pääroolissa hän vetää koko sarjan läpi vaikeasti tunteitaan näyttävänä, lapsuuden traumojaan yhä läpikäyvänä kivenkovana soturina. Boschin menneisyydestä kerrotaan pikku hiljaa enemmän: Hänen äitinsä on ollut prostituoitu, hänen äitinsä on murhattu hänen ollessaan teini-iässä, aikuisena hän on käynyt kolme kertaa sodassa (Irak, Afganistan x 2). Hän on eronnut ja tytär on juuri muuttanut kolmen vuoden Hong Kongissa asumisen jälkeen lähelle, Las Vegasiin, äitinsä, Boschin ex-vaimon ja tämän uuden miehen kanssa. Bosch rakastaa työn vastapainona jazzia - ja tytärtään (sekä selvästi myös ex-vaimoaan). Hän alkaa sarjan edetessä rakentaa uudestaan suhdetta jo teini-ikään ehtineeseen tyttäreensä ja se antaa – varsinkin itselleni, kerran viikossa omaa tytärtäni tapaavalle isälle – isosti kosketuspintaa Harry Boschin sielunmaisemaan. Toisaalta hänen elämässään on vain työ, mutta toisaalta tytär tulee sarjan edetessä koko ajan enemmän mukaan kuvioihin ja laajentaa Boschin tunneskaalaa. Jos Titus Welliver tuo jotain rooliin, niin se on valtava karisma, joka välittyy hänestä koko ajan, vaikka mies ei näyttäisikään isosti ulospäin tunteitaan. 

Pikku hiljaa Harry Bosch kietoo pikkusormensa ympärille ja sarja on ahmittava nopeasti. Tytär, ex-vaimo, työpari (myös hyvin karismaattinen Jamie Hector, roolinimi Jerry Edgar) ja LAPD Homicide -osaston muu väki alkaa myös koko ajan tulla sarjan edetessä enemmän tutuksi ja vaikka sinänsä sarjassa ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, niin jollain tavoin löysin itse siitä samanlaista ”syvempää”, mieleenpainuvaa ja siellä pysyvää draamaa kuten vaikkapa aikoinaan NYPD Blue -sarjan Andy Sipowiczin ja hänen syvästi inhimillisen kamppailunsa kanssa. Siinä missä Sipowicz kamppaili inhorealistisessa New Yorkin rikosmaailmassa oman menneisyytensä, alkoholismin, väkivallan ja oppimiensa ennakkoasenteiden kanssa, Boschin kamppailu tapahtuu aurinkoisessa Losissa ja eniten hänen omassa mielessään. Siinä missä Sipowiczin tarinaa oli aika ajoin todella vaikeata seurata rujon ja raa'an realismin potkiessa päähän, on Boschin tarina erilaisella tapaa kiehtova, mutta mielestäni yhtä lailla koskettava. Dennis Franz on ehkä kaikkien aikojen näyttelijä, mitä poliisirooleihin tulee, mutta Titus Welliverin Harry Boschissa on jotain varauksettoman hienoa ”Hollywoodia”, jota vain rakastaa. Ei sillä, etteikö Andyllekin nostaisi hattua, mutta jää nähtäväksi, pystynkö koskaan katsomaan NYPD Blueta uudestaan - sen verran kova ja kylmä maailma sen ympärillä pyöri.

Sota-aiheinen 10-osainen The Pacific oli viimeisimpiä katsomiani ”sarjoja”, tosin tässä tapauksessa puhutaan ”minisarjasta”, joka ei jatku kaudesta toiseen. Panostus näkyi ja The Band of Brothers -minisarjan pikkuserkku keskittyi Yhdysvaltain merijalkaväen Tyynenmeren sotanäyttämöön toisessa maailmansodassa. Sarjassa seurataan päähahmojen kautta erittäin rujoa ja likaista (sanan kaikissa merkityksissä) sotimista eri saarilla japanilaisia vastaan. Innostuin sen verran aiheesta, että tilasin sen pohjana olleen yhden päähenkilön oikean elämän vastineen kirjoittaman kirjan ”With The Old Breed”.

CB Strike on uusi sarja kirjasarjan pohjalta, jolle jatko riippuu siitä, tuleeko kirjoja lisää. Harry Potterin luojan J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittama kirjasarja (kolme ilmestynyttä romaania, neljäs tulossa) Cormoran Strike -nimistä yksityisetsivää ja hänen apulaisekseen, mutta myöhemmin myös tärkeäksi työpariksi muuttuvan Robin Ellacottin seikkailuja. Hiton symppis sarja kaikkien poliisisarjojen ja jenkkipaatoksen keskellä. Pääosanesittäjä Tom Burken karisma riittää haastavassa pääroolissa, jossa joutuu paljon lukemaan Cormoran Striken kasvoilta, koska jäyhä etsivä ei paljon meteliä itsestään pidä, mutta on kuuluisan rokkitähden poika ja siksi julkinen eläin. Assistantiksi tulevaa Robinia näyttelee valloittava Holliday Grainger, joka saa vipinää Cormoranin punttiin ja sähköistää tunnelman, sekä saa etsivätoimiston menestymään. Tykkäsin ja voi olla, että tämäkin sarja saa meikäläisen vielä kirjojen pariin...

Robin Ellacott & Cormoran Strike

Barry on uusi mustan huumorin sävyttämä sarja palkkatappajasta, joka innostuu harrastelijateatterin toiminnasta. Upeita sivuhahmoja (mm. loistava armenialainen dandy-gangsteri) ja teatterilaisten touhut yhdistettynä Barryn synkeään ammattiin, josta mies yrittää pyristellä irti, aikaansaavat parhaan viihde-/huumoripläjäyksen pitkään aikaan. Mielenkiintoista nähdä, jatkuuko sarja tämän jo päättyneen ensimmäisen kauden jälkeen ja mihin suuntaan se seuraavaksi lähtisi, koska jatkossa hahmoista ei saa ainakaan irti yhtä hupaisaa uutuudenviehätystä.

Here and Now on Alan Ballin (mm. American Beauty, Six Feet Under ja True Blood) mielenkiintoinen perhedraama, jossa on tosin myös omituisia ja mystisiä elementtejä, josta syystä sen jatko ensimmäisen kauden päätyttyä on avoinna...silti hahmokatraassa on todella mielenkiintoisia tyyppejä, joista kaivetaan esiin menneisyyden traumoja ja käsitellään perhedynamiikkaa tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla. Tykkäsin kyllä ja tällaisia sarjoja tarvitaan, jossa kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää, mutta mystiset elementit tuntuivat silti välillä jopa syövän pois draamallisia aineksia...

Kesken olevia sarjoja eli jaksoja katsomatta tai tulossa katseluun lähiaikoina: Gomorrah (italialainen mafiasarja – piristävää nähdä muutakin kuin jenkkien ja brittien tv-tuotantoa, ainoastaan Ruotsi-Norja-Tanska -akselilta ovat löytyneet muut muutamat kiinnostavat sarjat, kuten Silta ja Skam), The Expanse (Scifin uusimpia isoja tulokkaita, pahasti vaiheessa, kun alettiin katsoa kolmikolla minä, vaimo ja M15V eikä oikein ikinä näköjään joudeta yhdessä telkkarin ääreen...), Poldark (historiallista draamaa isolla D:llä, muutama jakso ois viimeisintä kolmatta kautta vielä katsomatta), Fear The Walking Dead (zombie-apokalyptistä heiluntaa pääsarjan spinoffissa, hyvin vaihtelevissa fiiliksissä, mutta toistaiseksi 4. kausikin on ollut ihan mielenkiintoinen). Uusimpana Yle Areenasta seuraamani Top of The Lake: China Girl, joka on todella kylmäävän kiehtovaa katsottavaa; Siinä jää zombiet ja muut kakkoseksi kauheuksissa ihmispsyykeä syvältä luodattaessa.

Odotan lisäksi seuraavien sarjojen uusia kausia: Catastrophe (3 kautta tehty, tummahkoa huumoria ja inhimillistä draamaa brittiläisamerikkalaisessa kontekstissa), Vikings (History channelin viikinkisarjan vitoskausi jatkuu syksyllä), The Last Kingdom (Bernard Cornwellin viikinki-kirjasarjan televisioversion kolmatta kautta kuvataan parhaillaan – näitä kirjoja olen myös lukenut!), Outlander (Diana Gabaldonin kirjasarjasta tehty loistava sarja – varsinkin 1. kausi oli jotain ennennäkemätöntä tv:ssä – jatkuu 4. kauden merkeissä loppuvuodesta), Orange is the new Black (viime vuosien piristävimpiä sarjauutuuksia naisvankilan elämästä, huumorin täyttämän draamasarjan woman power -fiilistely jatkunee tänä vuonna 6. kauden merkeissä), Peaky Blinders (tyylikkään brittiläisen gangsterisarjan 5. kausi alkanee loppuvuodesta), The Crown (brittien kuningasperheen vai pitäisikö sanoa kuningatarperheen historiaa mielenkiintoisesti luotaava sarjan 3. kausi alkanee loppuvuodesta), Game of Thrones (George R.R. Martinin kirjasarjasta tehty massiivinen tv-adaptaatio päättyy ensi vuonna viimeisen 8. kauden merkeissä), The Walking Dead (zombiesarjojen aatelia olevan sarjan 9. ja ehkäpä jo viimeinen kausi startannee loppuvuodesta) ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä Better Call Saul (Breaking Badin riemastuttavan outo spinoff, joka lähtee neljännelle kaudelleen loppuvuodesta).

--

Palataanpa maan pinnalle sarjamaailmasta. Pysytään kuitenkin viihdemaailmassa, sillä sitähän se penkkiurheilukin on, eikös! Kuluneen futissarjakauden aikana sain jopa katsottua muutaman Tottenhamin matsin ja parhaana kokemuksena täytyy pitää (kun pystit jäi saamatta jälleen kerran) liigamatsia Manurea vastaan, koska katsoimme sitä Aldinin kanssa Kukossa ja voittohan siitä Spursin plakkariin napsahti. Come On You Spurs!


Zizou juhlinnan kohteena
Mo "The Egyptian King" Salah
Odotellessani Spursin siirtymistä voittokantaan joudutaan ”tyytymään” Mestareiden liigan finaaliin Liverpoolin ja Real Madridin välillä, jossa oma kannatusvaakakuppini on tällä kertaa isälleni rakkaan punaisen puolella, vaikka kuten Juha totesikin, Liverpool-fanit ovat ilkeilleet Spursille ja Kanelle siihen malliin kauden mittaan, että sympatiapisteitä ei jaella. Silti, onhan Klopp muovannut Liverpoolista joukkueen, joka yksittäisissä otteluissa on saanut pystyyn sellaisen shown, että hurlumheita on ollut todella nautinnollista katsoa. Hyökkäyskolmikko Mané, Firmino ja Salah ovat nuijineet kumoon kaksiosaisissa otteluissa Porton 5-0, Man Cityn 5-1 ja välierässä AS Roman 7-6. Jos jotain, niin maaleja voi siis finaalissakin odottaa. Egyptiläinen Mo Salah on myös mielettömän kiinnostava persoona ja pelimies, jota seuraa aina mielenkiinnolla. Eikä tartte paljon vastapuolenkaan ajatella bussia parkkeeraavan maalin eteen, siitä pitää kaksi edellistä Mestareiden liigan pyttyä nostanut Real Madrid huolen, ”Minä olen kaikkien aikojen jalkapalloilija” aka Cristiano Ronaldo keulillaan. Jos voitto tulee, se on historiallinen ja tekee päävalmentaja Zizousta elävän legendan myös valmennusvastuussa – pelaajanahan Zinédine Zidane oli yksi kaikkien aikojen parhaista, vaikka urasta muistetaankin ehkä parhaiten sen päättänyt pusku 2006 MM-kisojen finaalissa; Zizouta koko pelin ajan hiostanut Materazzi onnistui supattelemaan jotain, joka käänsi lopulta kupin nurin, jonka jälkeen Z puski näyttävästi M:ää rintaan ja sai punaisen kortin (ja Italia voitti lopulta mestaruuden rankkiskaballa). Edit after the game: Ramos on törkyläjä - Mo Salah likvidoitiin ja Poolin peli saatiin totaalisesti sekaisin. Benzema oli tulessa, Ronaldo ihan pihalla. Bale vanha karkuri (ex-Spurs) loisti, Karius munasi kaksi kertaa järjettömän pahasti. Zizoulle ja joukkueelle kaikki kunnia, paitsi Ramos on törkyläjä.

Harry Kane, captain of England
MM-kisoista puheen ollen, kesällä nekin ovat taas edessä, loistavaa! Ainoa intoa sumentava tekijä on kisojen pitäminen Putin-landiassa, mutta toivoa pitää, että Venäjällä saadaan huliganismi ja muut lieveilmiöt kuriin, eikä Putin saa ainakaan propagandahurmospisteitä hirveästi kerättyä. Hirveästi ennakko-odotuksia ei ole, mutta Englanti-fanina tietysti Spurs-miehiä Kanea, Deleä, Dieriä, Rosea sekä hieman yllättäen kisakoneeseen hypännyttä Kieran Trippieriä pitää kannustaa. MM-kisojen hienointa antia ovat kuitenkin yleensä joukkueet, jotka ylittävät ennakko-odotukset, joten näissä kisoissa voisi tiirata esimerkiksi Egyptin tai Tanskan (Spurs-mies Eriksen!) jengien edesottamuksia.

Hyvää jalkapallokesää ihmiset!

18.5.18

Lapsuus Kantsussa


Synnyin Kajaanissa, kuulemma.
Isä muutti pian Helsinkiin töiden perässä.
Mummu kävi hoitamassa minua aamulypsyjen jälkeen, jotta äitikin pääsi töihin.
Kauppakadulla elin vauvan elämää,
kunnes ollessani puolivuotias,
muutimme äidin kanssa isän perässä Helsinkiin.
--
Kuulemma noustuani jaloilleni poltin käteni uunin lasia vasten 
- siitä olen kuullut ehkä eniten elämäni aikana.
Varmaan se järkytti mutsia ja faijaa.
Itse en muista siitä mitään.
Parhaiten muistan valokuvat kylvyistä siskoni kanssa,
joita olen katsonut isompana.
Kuvissa nauramme alastomina naamat täynnä kylpyvaahtoa.
Olohuoneessa rakennan ensimmäiset legolinnani.
Asuin ja elin siellä, sen tiedän.
--
Alan muodostaa pysyviä muistikuvia.
Koti on täällä, minulla on oma huone, koska sisko on vielä niin pieni.
Jouluna saan ison - valtavan paketin!
Pimeässä huoneessa poliisiauton valot välkkyvät jahdaten toista autoa.
Autot kiertävät radalla kehää ja olen kuin transsissa.
Ensimmäinen muistamani koti ja yltäkylläinen joulu.
--
Yritämme heittää lumipalloja niin korkealle kerrostalon seinään kuin pystymme.
Minun kotitaloni seinään, kukaan ei saa palloa katolle asti.
Takanamme jännittävä puistikko ja pimeys, jonka tuntematon pelottaa.
Pihalla kuitenkin valo ja leikit.
--
Eräänä kesäpäivänä armoton sota ruusunmarjoilla.
Isot pojat ovat tehneet ritsoja, joilla marjat lentävät kauas, olen kade.
Toisena päivänä haetaan kotoa henkarien muoviputkia,
sekä kuivia herneitä, joita sitten puhalletaan kohti muita.
Ensimmäinen sotani, jotakuta sattuukin.
--
Eräänä päivänä joku pöllii meidän talon edessä mun Jopon,
mutta isä käy hakemassa sen takaisin…
Talvella nojailen samalla kohtaa rautakaiteeseen ja kieli jäätyy siihen kiinni.
Naapurirapun kaveri muuttaa kauas Joensuuhun ja lähettää sieltä kirjeen.
Yläkerran tyttö aikoo mennä kanssani naimisiin.
--
Mene nurkkaan häpeämään!
Koulu Kannelmäen ala-asteella on alkanut.
Siellä seison, enkä muuta voi – olemme häpeällä kasvatettu sukupolvi.
Puistossa syömme kesäkeittoa ja kaikki tuoksuu ihanalta - ruoka ja puut ja ruoho.
Lähimetsässä on jotain outoja bunkkereita ja kuulemma pelottavia juoppoja.
Tai ehkä ne ovatkin vampyyreja…
--
Vasta, kun varastan setelin, jonka löydän jostain pöydältä lojumasta,
tajuan häpeän merkityksen.
Rahalla käyn ostamassa kiskalta salaa ison pussin merkkareita.
Ne maistuvat katkeran suloisilta, enkä enää ikinä voi syödä merkkareita,
muistamatta sen päivän häpeää.
--
Päivähoidossa tytöt haluavat leikkiä suhdeleikkejä.
Monika haluaa pussailla kanssani, joten Patriciakin haluaa.
Minua hävettää, enkä tiedä miksi.
Ihana Monika lähtee kuitenkin pois, mutta ei-niin-ihana Patricia jää, 
koska on hoitopaikan oma lapsi.
Hänellä on paksut lasit ja toinen linssi keltainen, ja hän on äänekäs ja päällekäyvä.
Soittorasiasta soi leikkien aikana Für Elise, 
vaikka opinkin tuntemaan kappaleen vasta aikuisena.
Kun kuulen sen, muistan tytöt ja häpeän.
--
Alan kulkea koulussa yksin ja tulen hoitopaikkaan vain iltapäivisin.
Olen mielestäni jo iso poika.
Käyn sitten koulun jälkeen hoitopaikan pihalla yksin keinumassa ja otan kovat vauhdit…
…kunnes lennän kaarella alas kivikkoon.
Päätä särkee, myöhemmin oksettaa.
Aivotärähdys, sanovat.
Olen taas avuton pikkupoika ja hoidettavana.
--
Junarata on lähellä, se on äänekäs ja haisee - se on jännittävä.
Käymme junalla toisella asemalla, kun menemme elokuviin.
Siskonikin on mukana, kun menemme katsomaan piirrettyä.
Emme kuitenkaan saa lähteä kauas kotoamme yksin,
vaikka minua kiehtoisi lähteä jonnekin, hypätä vaan junaan ja mennä...
---
Käymme isäni työpaikalla Pasilassa.
Siellä on pitkiä käytäviä, hissejä, isoja pöytiä ja kokolattiamattoja.
Huoneissa on isoja ikkunalaseja ja siellä haisee…toimistolta.
Isäni käy siellä kuulemma neuvotteluja, aikuisten asioita, tärkeitä kai.
--
Kahdeksanvuotiaana muutamme takaisin Kajaaniin.
Siitä alkaa uusi elämä, kainuulaisena, joka kai aina olen ollutkin.
Käyn vuosien kuluttua ensimmäisellä kotipihallani Kantsussa, 
16-vuotiaana, elettyäni puolet lisää lapsuutta Kainuussa.
Nyt olen kuitenkin jo nuori mies ja riiuu-matkalla.
Kannelmäki näyttää kerrostalolähiöltä 
ja pihamme todella pieneltä.
Kävelen huoltsikalle ja ostan elämäni ensimmäisen kerran kondomeita, 
hävettää.